Καράογλου: Θωρακίζουμε τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας (vds)

Της Δήμητρας Καρβουνίδου

Συνάντηση εργασίας είχε στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης ο αρμόδιος υφυπουργός, Θεόδωρος Καράογλου με τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανάσιο Μπαλέρμπα.

Το βασικό θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών είναι η ουσιαστική υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης στις περιφερειακές διευθύνσεις ιθαγένειας, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καράογλου τόνισε ότι: “Ως κράτος δικαίου αποτελεί υποχρέωση μας να θωρακίσουμε με αξιοπρέπεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια το θεσμό της γρήγορης χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα με τους νόμους  στους αλλοδαπούς πολίτες. Λειτουργώντας με σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές θα συμβάλουμε ενεργά στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών που από σήμερα πλέον θα βρίσκονται κάτω από τη διοικητική υποστήριξη του υπουργείου εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης”.

Από την άλλη, ο κ. Μπαλέρμπας δήλωσε ότι “σε όλη την Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 63.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Όμως η ελληνική ιθαγένεια αποδίδεται με διαφορετικούς τρόπους. Άλλος τρόπος είναι η πολιτογράφηση των αλλογενών, άλλος τρόπος είναι η πολιτογράφηση των ομογενών και άλλο είναι η απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, δηλαδή δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι, όπως λέει ο Ισοκράτης, μετέχουν της ημετέρας παιδείας, δηλαδή έχουν γεννηθεί, έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα μελετούμε, ώστε να υπάρξει μια διοικητική αναδιοργάνωση και ένας νέος τρόπος απόδοσης της ιθαγένειας, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσω εξετάσεων, έτσι ώστε και γρήγορα και αντικειμενικά και κυρίως αδιάβλητα η ιθαγένεια θα αποδίδεται σε αυτούς οι οποίοι βάσει του νόμου την αιτούνται και την αξίζουν”.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading