«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική

Στην ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, αλλά και στην αξιοπιστία των rapid tests, στάθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά, επιβεβαίωσε ότι τα 240 από τα 416 σημερινά κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα. «Η Αττική εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και ειδικά στους ανθρώπους νεότερης ηλικίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αρκετές γειτονιές της Αθήνας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διεξαγωγή rapid test, με τελευταίο παράδειγμα την Πλατεία Κουμουνδούρου, όπου σε 514 ελέγχους βρέθηκαν 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής σημείωσε πως την ίδια στρατηγική φαίνεται πως υιοθετεί και η παγκόσμια κοινότητα, ενώ τόνισε πως τα rapid test παρουσιάζουν ικανοποιητική αξιοπιστία, με τους ελέγχους αυτούς να υστερούν σε ποσοστό 5% με 8% συγκριτικά με τον μοριακό έλεγχο.

Όσον αφορά το περίφημο κρουαζιερόπλοιο, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι και στον τελευταίο έλεγχο από το Αττικό Νοσοκομείο, όλοι οι εργαζόμενοι βγήκαν αρνητικοί στον κορονοϊό. Αντίστοιχα, και δείγματα από επιφάνειες στο πλοίο βγήκαν αρνητικές.

Τέλος, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στην εξέλιξη του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό της Pfizer. Ένα τύπου MRNA εμβόλιο, που αν καταφέρει να ολοκληρώσει την τρίτη φάση των δοκιμών μέσα στον Οκτώβριο, μπορεί να διαθέσει εμβόλια και μέσα στο 2020.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: «Έκρηξη» με 416 νέα κρούσματα – 5 νέοι θάνατοι

Loading