Ιερόθεος: «Δεν φέρουμε ευθύνη για συνωστισμό»

Διευκρινήσεις αναφορικά με την εγκύκλιο που έδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προς όλες τις Μητροπόλεις, έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην εκπομπή «Mega Mag» οι επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας δεν θα φέρουν καμία απολύτως ευθύνη εάν υπάρξει συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και στα διαστήματα που οι πόρτες θα είναι ανοικτές.

Εξάλλου όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα από τους πιστούς σε αυτά τα ωράρια.

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και να γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν» τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως «εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Στο πλαίσιο των περαιτέρω διευκρινήσεων ο Μητροπολίτης ανέφερε μετά βεβαιότητας πως δεν θα υπάρξει συνωστισμός πιστών στις εκκλησίες καθώς «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει ένα κεράκι από την εκκλησία», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας πως «κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από τη Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα

Σε ότι αφορά την εγκύκλιο που έχει δοθεί από την ΔΙΣ σε όλες τις Μητροπόλεις, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών πρέπει «να είναι λιτή και σεμνοπρεπής» κυρίως «οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ για να μη δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Επίσης στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

*Η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο νάο

*Η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Επιπλέον, οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

Κεκλεισμένων των θυρών αλλά όχι όλες τις ώρες

Αντικείμενο συζήτησης από το πρωί αποτελούν οι ώρες κατά τις οποίες οι πόρτες των ναών θα παραμένουν ανοικτές. Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι πόρτες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το τέλος των ιερών ακολουθιών κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας από τις 11 το πρωί μέχρι και τη 1 μετά το μεσημέρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή δε, οι πόρτες θα ανοίξουν στη 1 μετά το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΕΔΩ

Loading