Ερντογάν: «Το τι θα κάνει η Τουρκία δεν αφορά τις δυτικές χώρες» (vd)

Μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή την ώρα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ως μουσείο μετά τα έργα συντήρησης που έγιναν και τη μετατροπή της μονής Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί.

Στην ομιλία του κατά την άτυπη τελετή των εγκαινίων ο Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων πως «αν ήμασταν ένα έθνος που στόχευε στα σύμβολα των υπολοίπων θρησκειών όπως ισχυρίζονται κάποιοι τότε δεν θα κάναμε εργασίες στο μοναστήρι. Όμως για το τι θα κάνει η Τουρκία δεν αφορά της δυτικές χώρες»

Επίσης πρόσθεσε πως «αν ήμασταν ένα έθνος που στοχεύει στα σύμβολα άλλων πεποιθήσεων, δεν θα κάναμε αυτές τις εργασίες στη Μονή της Σουμελά, την οποία έχουμε εδώ και πέντε αιώνες. To ίδιο ισχύει και για άλλα παρόμοια έργα στην Ανατολή. Πάντα επιδιώκαμε την αναβίωσή τους. Αντίθετα σε μια πόλη που εγκαταλείψαμε με 300 τζαμιά πριν από έναν αιώνα στα Βαλκάνια, τώρα λειτουργεί μόνο ένα».

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες στη Μονή της Παναγίας Σουμελά έγιναν καθώς βρίσκεται σε έναν βράχο και τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Ενώ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα ως τζαμί ο Ερντογάν σημείωσε πως «θα πρέπει να μας ευχαριστούν που προστατέψαμε και διατηρήσαμε αυτόν τον υπέροχο ναό. Η επαναλειτουργία του δεν θα έπρεπε να αποτελεί αιτία για να δυσφορούν κάποιοι».

“Αυτό το κτίσμα έχει περίπου ιστορία περίπου 750 ετών , όμως κάποιοι προσπαθούν να δείξουν την εχθρότητα των αξιών του έθνους μας μέσα από συκοφαντίες. Ότι και αν κάνουν όμως το τέλος του δρόμου είναι πλέον ορατό. Κανείς δεν μπορεί να καλύψει την αλήθεια με ψέματα“.

Δείτε την ομιλία του τούρκου προέδρου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν για μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας»

Loading