Ερντογάν: Η Δύση μας πρότεινε να βυθίσουμε πλοία

“Ήρθαμε αντιμέτωποι με ντροπιαστικές προτάσεις, σαν λύσεις, όπως η βύθιση σκαφών και ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που διεξάγεται σήμερα στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο κ. Ερντογάν μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη στάση της χώρας του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, εξαπολύοντας παράλληλα μύδρους, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, για τη στάση της ΕΕ.

“Ήρθαμε αντιμέτωποι με ντροπιαστικές προτάσεις σαν λύσεις, όπως η βύθιση σκαφών και ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου”

«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τη Συρία, από τη σκοπιά της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα, ήρθαμε αντιμέτωποι με ντροπιαστικές προτάσεις, σαν λύσεις, όπως η βύθιση σκαφών και ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε «η λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία δεν είναι να τους κρατήσουμε εμείς εντός των συνόρων μας. Πρέπει να βρεθούν φόρμουλες προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στα εδάφη τους ή όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους». Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο 260 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες.

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση σε σχέση με το παρελθόν. Μόνο τα τελευταία εφτά χρόνια, 20.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, θυσιάστηκαν στα νερά της Μεσογείου», σημείωσε.

“Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο”

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού. «Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στο κόσμο σε θέματα ανθρωπιάς. Ανοίξαμε τις αγκάλες μας σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που κουβάλησε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φιλοξενούμε 5.000.000 εκτοπισμένους ανθρώπους, εκ των οποίων 3,7 εκατ. είναι Σύριοι πρόσφυγες». Μάλιστα κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να εστιάσουν στη λύση του πολύκροτου αυτού ζητήματος, προσφέροντας ουσιαστική αρωγή, αφού “καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το προσφυγικό με βάση του αν είναι κοντά ή μακριά”.

“Έρχονται λένε, τα λεφτά, αλλά ακόμη να έρθουν”

Όπως υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία παρείχε υπηρεσίες παιδείας, υγείας και εργασίας στους πρόσφυγες, κάνοντας παράλληλα παράπονα για την ελλιπή οικονομική υποστήριξη της δύσης. «Από την ΕΕ έχει φτάσει μόλις μία βοήθεια 2 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3 δις. εγκρίθηκαν πέρυσι, αλλά μόνο 450.000.000 ήρθαν. Έρχονται λένε, αλλά ακόμη να έρθουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, για διεθνή χρηματοδότηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επανεγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Μολαταύτα, όπως υποστήριξε, η διεθνής κοινότητα παρέμεινε άπραγη. «Ωραία, λένε. Αλλά εκείνοι που έχουν τα πολλά χρήματα απλά μας χαμογελούν κι όταν πρόκειται να προσφέρουν τη στήριξή τους, δεν δίνουν τίποτα».

Δριμύ κατηγορώ εξέφρασε κυρίως για τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο της Συρίας και όχι η επιστροφή των προσφύγων. «Εγώ τους λέω ελάτε να βγάλουμε μαζί το πετρέλαιο και να καθαρίσουμε τη ζώνη από τους τρομοκράτες, ώστε να βρουν καταφύγιο εκεί οι πρόσφυγες, αλλά δεν συμφωνούν. Γιατί τους νοιάζει περισσότερο το πετρέλαιο».

Η Τουρκία δεν στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα προσφύγων – μεταναστών από το Αφγανιστάν, το οποίο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή έρχονται από το Αφγανιστάν για να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Κι εμείς αναγκαζόμαστε να τους στείλουμε πίσω στο Αφγανιστάν».

Loading