Σήμερα η τελική λίστα για τις χώρες που υποδεχόμαστε

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών που είναι ασφαλείς από την Covid-19, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ετοιμάζουν έναν κατάλογο 15 χωρών που είναι ασφαλείς για να ανοίξουν τα σύνορα βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξασθενεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία μέχρι 15 Ιουλίου

Απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία αποφασίστηκε στη σημερινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε ενόψει του ανοίγματος των συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ιδιαίτερη μνεία για τον τρόπο πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, για τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών, (www.mfa.gr), καθώς και για τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Μητσοτάκης: Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους.

Φόρμα εντοπισμού επιβατών

Όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, από το Σάββατο 27 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο.  Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Δείτε επίσης:

Απαγόρευση απευθείας πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία μέχρι 15/07