Μπαλτάκος: «Στο CAS ο ΠΑΟΚ, ηθικό το ζήτημα»

Την προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS για το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας προανήγγειλε ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Στον «Δικέφαλο» επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, καθώς το δικαστήριο έκρινε δεσμευτική την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) περί πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚΞάνθης.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση τον αιφνιδίασε, ο κ. Μπαλτάκος απάντησε: «Όχι. Δεν ήταν απόλυτα αναμενόμενη, αλλά ως έναν βαθμό μπορούσε να προβλεφθεί, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είπε αυτό που είχε πει και το πρωτοβάθμιο, ότι δηλαδή δεσμεύεται από την απόφαση της ΕΕΑ και δεν μπορεί να μπει στην ουσία. Είναι κάτι που το είχαμε υπολογίσει από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό είχαμε πει εξ αρχής ότι ο ΠΑΟΚ θα πάει στο CAS, το οποίο, ως ξένο δικαστήριο, δεν δεσμεύεται από καμία επιτροπή. Θα μπει εκ των πραγμάτων στην ουσία και θα κρίνει εάν υπάρχει πολυιδιοκτησία ή όχι».

«Ο ΠΑΟΚ δεν κρίθηκε στην ουσία»

Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπο των πρωταθλητών Ελλάδος, «αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν κρίθηκε στην ουσία. Η ΕΕΑ είπε, με τη γνωμοδότησή της, ότι ο ΠΑΟΚ ελέγχει την Ξάνθη, επειδή αγοράστηκαν από τον ανιψιό του κ. Σαββίδη τα βοηθητικά γήπεδα στα οποία προπονούνται οι έφηβοι της Ξάνθης. Κατά περίεργο τρόπο, η ΕΕΑ θεώρησε ότι αυτό σημαίνει έλεγχο όλης της Ξάνθης, μολονότι ο κ. Συγγελίδης έχει το 95% των μετοχών. Εμείς είπαμε στο δικαστήριο ότι θα πρέπει να μπει στην ουσία, να εξετάσει δηλαδή εάν πράγματι ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΠΑΕ Ξάνθη. Δεν μπήκε στην ουσία κανένα από τα δύο δικαστήρια».

Για το παράδοξο να θεωρούν οι τακτικοί δικαστές δεσμευτική μία εισήγηση επιτροπής αποτελούμενης μόνο από δικηγόρους και πανεπιστημιακούς, όπως η ΕΕΑ, ο Τάκης Μπαλτάκος σχολίασε:

«Αυτό ακριβώς είναι το περίεργο. Γι’ αυτό ο ΠΑΟΚ έλεγε εξ αρχής ότι θα προσφύγει στο CAS, διότι εκεί δεν μπορεί να ισχύσει αυτός ο παραλογισμός. Δεν μπορεί ένα διαιτητικό όργανο να πει ότι δεσμεύεται από μία επιτροπή του ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, στη FIFA και την UEFA ούτε θέλουν να ακούν για Δημόσιο και παρεμβάσεις. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται καν να μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν την απόφαση μίας επιτροπής του Δημοσίου».

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο δια μη δεσμευτική εισήγηση»

Το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχαν χαρακτηρίσει «μη δεσμευτική» την εισήγηση της ΕΕΑ, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από το νομικό εκπρόσωπο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Όταν έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας, και λέει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, είναι περίεργο –για να μην πω κάποια άλλη λέξη- οι τακτικοί δικαστές να λένε “όχι, είναι δεσμευτική, δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία”. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Γι’ αυτό θα πάμε στο CAS, ώστε να μπει η υπόθεση στην ουσία και να αποδειχθεί ότι καμία πολυιδιοκτησία δεν υπάρχει».

«Ηθικό το ζήτημα»

Ο Τάκης Μπαλτάκος παραδέχτηκε ότι η διαδικασία στο CAS είναι χρονοβόρα και ίσως να μην προλάβει να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Εξήγησε, ωστόσο, ότι «το θέμα είναι περισσότερο ηθικό, να μην μείνει το στίγμα στον ΠΑΟΚ. Ή να μην του πουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι πολυιδιοκτησίας. Οι επτά βαθμοί, εξάλλου, δεν μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο, καθώς επικυρώθηκε η βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Μεγαλύτερη σημασία έχει να ξεκαθαρίσει τι ισχύει με την πολυιδιοκτησία πριν ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα και νομίζω ότι θα προλάβει να βγάλει απόφαση το CAS».

Ακούστε όλα όσα δήλωσε στον Flash 99.4 ο Τάκης Μπαλτάκος:

Δείτε ακόμη:
Απόρριψη εφέσεων ΠΑΟΚ και Ξάνθης – Παραμένουν οι αφαιρέσεις βαθμών

Loading