Άρση των μέτρων: Πότε ανοίγουν σχολεία και καταστήματα

Συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού έκανε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους συναρμόδιους φορείς.

Μολαταύτα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα από την κυβέρνηση, ενώ ορισμένες ημερομηνίες είναι ακόμα υπό συζήτηση, ενόψει και του διαγγέλματος του πρωθυπουργού τη Δευτέρα.

Βέβαια η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της σε περίπτωση που η καμπύλη της νόσου πάρει και πάλι την ανιούσα. Σημαντικότερο όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, ενώ κάποια από τα χρονικά ορόσημα παραμένουν ρευστά.

Συγκεκριμένα, τα στάδια άρσης των μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά 2 με 3 εβδομάδες, ώστε μετά από κάθε βήμα να υπάρχει αρκετός χρόνος για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στη διάδοση του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα με την άρση των μέτρων θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και, σε δεύτερη φάση, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας νοσηλείας και διάγνωσης για το σύνολο του πληθυσμού, σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας, θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά, με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα παραμείνουν στο σπίτι παρακολουθώντας ηλεκτρονικά τα μαθήματα.

Όπως είχε προαναγγείλει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου προτείνεται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να εργάζονται από εκεί, στο μέτρο του δυνατού, μέχρι ο κίνδυνος μετάδοσης να μειωθεί κι περισσότερο, σε συνδυασμό και με την πιθανή ανακάλυψη ενός κοκτέιλ φαρμάκων που θα ρίξουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Για την επανεκκίνηση της αγορά θα δοθεί έμφαση στην επαναλειτουργία του κλάδου των εξαγωγών και στην επάρκεια αγαθών για εσωτερική κατανάλωση, με την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το πρωτόκολλο μετακίνησης θα επικαιροποιηθεί με συγκεκριμένες οδηγίες τόσο για ταξίδια εσωτερικού όσο και μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά η εφαρμογή ενός «διαβατηρίου αντισωμάτων» για ασθενείς με αντισώματα και εμβολίου (σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο – πιθανότατα στα μέσα της επόμενης χρονιάς), βασισμένο στην τεχνολογία blockchain.

Ακολουθεί το πιθανό ημερολόγιο της άρσης των απαγορεύσεων, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα για τις προοπτικές του καλού σεναρίου:

-27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία, για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα τις «συναινετικές προσημειώσεις».

-4 Μαϊου θα απελευθερωθούν μετακινήσεις για την επικράτεια – εκτός από τα νησιά, αλλά οι δημόσιες συναθροίσεις θα συνεχίσουν να έχουν ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 9 άτομα.

-Την ίδια ημέρα θα δοθεί το πράσινο φως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα επιφανείας) που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (1 πελάτης ανά 15τμ). Παράλληλα θα ανοίξουν κομμωτήρια, και «σαλόνια» προσωπικής υγιεινής που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που ισχύουν και σήμερα

-Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να θέλει οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιουλίου

-Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά το εφετείο και ο Άρειος Πάγος. -Την ίδια ημέρα θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα τους πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ)

-Παράλληλα θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο) -Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα μουσεία καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι -Την ίδια ημέρα αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι και για τους μαθητές γυμνασίου και Α’ και Β’ λυκείου

-Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι. -Στο καλό σενάριο την ίδια ημέρα θα ανοίξουν: -αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ -καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης -επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, με απόσταση έως 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι θα εξυπηρετεί έως 6 άτομα  -τέλος, αν δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν επίσης οι δομές πρωτοβάθμιες εκπαίδευσης με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες

-Στις 29 Ιουνίου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα -Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα τα οποία θα λειτουργούν με απαρέγκλιτου  ειδικούς κανόνες για την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (1,5 μέτρο για ανοικτό χώρο και 2 μέτρα για κλειστό).

Loading