Αλβανία: 7 νεκροί και 325 τραυματίες από τον σεισμό (vd)

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 325 έχουν τραυματιστεί από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών στην Αλβανία.

 Από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν τα Τίρανα και τις γύρω περιοχές –η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή επίσης στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία – αρκετά κτήρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να εγκλωβιστούν μέσα στα ερείπια.

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός, ο ισχυρότερος στην Αλβανία τις τελευταίες δεκαετίες, είχε επίκεντρο την περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, της ισχυρής δόνησης ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, μεταξύ των οποίων και ένα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Πρώτες αναφορές έκαναν λόγο πανικόβλητους κατοίκους οι οποίοι έτρεχαν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ άλλοι εικάζεται ότι παγιδεύτηκαν σε κατεστραμμένα κτήρια. Πυροσβέστες και στρατιώτες βοηθούν στην απεγκλώβιση ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στο Δυρράχιο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Κάτω από τα ερείπια βρίσκονται δύο νεαρά κορίτσια

Ένας τραυματισμένος πολίτης δήλωσε στο TV News24 ότι κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο βρίσκεται η κόρη του και η ανηψιά του. «Τους μίλησα. Μου είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω με τη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω», δήλωσε.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Δείτε βίντεο από τη διάσωση ενός αγοριού:

Loading