Αγωνία για τους ομήρους ναυτικούς στο Τζιμπουτί

“Είναι απάνθρωπο. Ο πλοιοκτήτης θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις τέσσερις ψυχές των ναυτικών”, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, Κυριακή Μάλαμα, μιλώντας στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. H κα. Μάλαμα, που έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή για το θέμα της ομηρίας των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί, εξαπέλυσε μύδρους κατά του ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ανήκουν τα δύο πλοία, τονίζοντας πως “έχει εγκαταλείψει το πλήρωμά του”.

“Οι ναυτικοί μας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και από τη στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα, πρέπει να παρθούν επιτακτικά μέτρα. Ο εφοπλιστής, κ. Αλέξανδρος Τσάκος, που διαθέτει κερδοφόρες εταιρείες, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να φέρει πίσω το πλήρωμα των πλοίων του. Να ελλιμενιστούν τα πλοία και να επιστρέψουν οι ναυτικοί. Ο κ. Τσάκος θα πρέπει να πιεστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη και θα μπορούσε να γίνει άμεσα. Οι ναυτικοί μας πρέπει να απεγκλωβιστούν. Δεν έχουν φαγητό, ούτε νερό”.

“Aπό τους τέσσερις ομήρους ναυτικούς, ο ένας είναι καρκινοπαθής”

Η κα. Μάλαμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία του πληρώματος, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στο πλοίο τούς τελευταίους τέσσερις μήνες, μακριά από τη χώρα και την οικογένειά του. “Οι ναυτικοί εκεί ήταν πέντε και ο ένας έφυγε λόγω ασθένειας. Από τους τέσσερις που έμειναν, ο ένας είναι καρκινοπαθής. Έτσι όπως πάει, μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αντέξουν. Ο κ. Τσάκος που έχει εγκαταλείψει το πλήρωμα εκεί, οφείλει να βάλει αντικαταστάτες από την περιοχή, να τους πληρώσει για να λιμενίσουν τα πλοία και να φύγουν οι δικοί μας άνθρωποι”

Ερωτηθείσα για την κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως είναι απελπιστική. “Είναι τραγική. Αν ήξερες ότι ο πατέρας σου, ο αδελφός σου, ο σύζυγός σου, βρίσκεται εγκλωβισμένος τόσους μήνες στο πουθενά, χωρίς καμία ελπίδα, πώς θα ήσουν; Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Δεν ξέρουν τί να κάνουν”.

“Κανείς δεν γνωρίζει πώς ζουν εκεί μέσα αυτοί οι άνθρωποι”

Για απελπιστική κατάσταση μίλησε και η κόρη ενός από τους ναυτικούς, κα. η Γωγώ Φάλκου, η οποία ανέφερε μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4, ότι οι συγγενείς των ναυτικών έχουν προσλάβει δικηγόρο και προσπαθούν να βρουν λύση μέσω της νομικής οδού. Προσέθεσε μάλιστα πως μολονότι εστάλησαν αντικαταστάτες από την ασφαλιστική εταιρεία, εντούτοις δεν έγιναν δεκτοί.

“Μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να κάνει κάτι. Ο πατέρας μου λείπει δέκα μήνες”, τόνισε η κα. Φάλκου. “Κανείς δεν γνωρίζει πώς ζουν εκεί μέσα αυτοί οι άνθρωποι”.

“Ο πλοιοκτήτης έχει χρέη στο συγκεκριμένο λιμάνι, το λιμάνι έκανε κατάσχεση στο καράβι και δεν αφήνουν το πλήρωμα να φύγει, γιατί δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητο”, σημείωσε η κα. Φάλκου.

Αναλυτικά όσα είπε η κα. Μάλαμα:

Αναλυτικά όσα είπε η κα. Φάλκου:

Loading