Όλα όσα φέρνει το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων

Στοπ στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έβγαιναν τον Αύγουστο με 50% επιπλέον φόρο  σε σχέση με πέρυσι, βάζει η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Στην ΑΑΔΕ αναμένουν άμεσα οδηγίες για να εκδοθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά, που καλούνται να πληρώσουν από τα τέλη Αυγούστου οι πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πρόκειται για άμεση μείωση του φόρου κατά 10%-30% -ή μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους- από φέτος κιόλας.

Με τα νέα δεδομένα όμως, ακόμα και ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία 200.000 ή 400.000 ευρώ που έχαναν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τώρα θα δουν μείωση 20% στα εκκαθαριστικά τους! Επιπλέον, για περιουσίες άνω των 120.000 ευρώ, το όφελος θα ξεπερνά τα 100 ευρώ που είχαν τεθεί σαν «κόφτης».

Έκπτωση θα δουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ) είτε έχουν πολύ μεγάλη (10% έκπτωση για τους μόλις 14.700 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω 1 εκατομμυρίου).

Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

  • Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ μειώνεται σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις. Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστάει στην Εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000/20=100), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ η κάθε μια.
  • Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.
  • Υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

Επίσης δεν αποκλείεται οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος να επιβραβεύονται με επιστροφή μέρους των τόκων που θα φανεί στην τελευταία δόση της ρύθμισης.

Νέο πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτατες (φόρος κληρονομιάς).

Στις τακτικές οφειλές το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν ακόμα και 24.

Στις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Το ύψος της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη και ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.

Την επόμενη εβδομάδα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, πρόκειται να κατατεθεί το φορολογικό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα και οι μειώσεις στους φόρους να εφαρμοστούν από τον Αύγουστο.

 

 

Loading