Μεγάλου: Κόκκινα δάνεια 3 δισ. πουλά η Πειραιώς

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών το 2018 εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι θα σημειωθεί αύξηση στις καταθέσεις ενώ παρατηρείται προσφορά για συναλλαγές ΝPE’S.

Συγκεκριμένα, σε ανεπίσημες συζητήσεις με δημοσιογράφους, είπε ότι το 2018 θα συνεχιστεί η βελτίωση των νέων καταθέσεων κατά 5-7 δισ. ευρώ οι οποίες δεν θα έχουν μεγάλα κόστη, και η Πειραιώς θα αποσπάσει το 30% των νέων καταθέσεων απο την αγορά.

Αποκάλυψε επίσης ότι η Πειραιώς θα πωλήσει δύο πακέτα NPE’S (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) ύψους 3 δισ. ευρώ. Το πρώτο, 1,5 δισ. ευρώ με την ονομασία Arctos αφορά κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και το δεύτερο, ύψους επίσης 1,5 δισ. ευρώ με την ονομασία Amoeba (Aμοιβάδα) αφορά κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς δέχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον απο funds σε ΗΠΑ και Αμερική και είναι ενδεικτικό ότι έχει υπογράψει 33 συμφωνίες (non disclosure agreements). Παράλληλα, ο τομέας των κόκκινων δανείων έχει δεχθεί επτά προσφορές για δάνεια επιχείρησης τα οποία θα ανακοινωθούν εντός του νέου έτους, ενω συνεχίζονται οι προσπάθειες για ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων με χαμηλότερες δόσεις – στο σημείο που μπορούν να πληρώνουν οι πιστούχοι κι αν δεν είναι αυτο δυνατό εξετάζονται με ειδικές διαδικασίες αλλαγή διοικήσεων σε εταιρείες, χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια και νομικές ενέργειες.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως «φόβητρο», καθώς αρκετοί προσήλθαν για ρυθμίσεις στις τράπεζες ενώ συμπλήρωσε ότι στον διαγωνισμό για ακίνητα (e-properties) υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν πωληθεί 20 από τα 35 ακίνητα. Στα επόμενα τρίμηνα θα συνεχιστεί η πιστωτική επέκταση και ήδη η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει 20% αύξηση έναντι του στόχου στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Πειραιώς, επίσης, θα συνεχίσει εντός του 2018 τη μείωση του ELA.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των short, εκτίμησε ότι θα κλείσουν σύντομα ενώ αρμόδιο στέλεχος θεωρεί ότι δεν υπάρχει νόημα για κάποιον να σορτάρει όταν το ρίσκο της ανόδου από τις σημερινές τιμές είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της πτώσης.                                                                                

Loading

Αφήστε μια απάντηση