Φωτιές άναψε το BBC για «μακεδονική μειονότητα»

Πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων ακολούθησε του δημοσιεύματος του BBC που έκανε λόγο για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό, «να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής μακεδονικής μειονότητας δεν υφίσταται στην Ελλάδα» και το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά καλώντας τον αρχηγό της ΝΔ «να σταματήσει να τζογάρει επικοινωνιακά στα εθνικά μας θέματα και κυρίως να κατανοήσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αυτή που βάζει οριστικά τέλος σε παρόμοιες ανύπαρκτες υποθέσεις».

«Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες» σχολίασε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής

ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας»

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ μετά το δημοσίευμα του BBC. Κατά την πρώτη ανακοίνωση της η ΝΔ επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης « προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών», καθώς είχε αναφέρει ότι ορισμένοι πανηγυρίζουν «αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”», με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για εθνικισμό.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «ανήκουστο ισχυρισμό τι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή». «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντεπίθεση από το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε αντικρούοντας τα περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εξαπολύοντας σφοδρά πυρά εναντίον της ΝΔ.

«Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ Πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα «μειονότητας» ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Απάντηση ΝΔ στο Μαξίμου

«Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα», αναφέρει στην απάντηση της στο Μέγαρο Μαξίμου η ΝΔ. Ταυτόχρονα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναφέρει ότι «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν».

Νέα απάντηση από το Μαξίμου

«Θα ήταν ανάξιο νέας απάντησης, αν δεν ήταν βαθιά λυπηρό, εθνικά ανυπόφορο και κυρίως αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα οι ασυναρτησίες που εκστομίζουν να έχουν μία κάποια θεσμική βαρύτητα. Τους καλούμε λοιπόν, έστω και τώρα, να σταματήσουν να τζογάρουν επικοινωνιακά στα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή τηλεπωλήσεων βιβλίων για να τους διδάσκει πως γίνεται ο αντιπρόεδρός τους κ. Γεωργιάδης.

Ας σταματήσουν επιτέλους να αναπαράγουν και να διαφημίζουν ανοησίες περί δήθεν ύπαρξης «Μακεδονικής μειονότητας». Και κυρίως ας κατανοήσουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που με μένος πολέμησαν, είναι αυτή που βάζει οριστικά τέλος σε παρόμοιες ανύπαρκτες υποθέσεις» αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου.

Διπλωματικές πηγές: Ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτους τους ισχυρισμούς που προβάλει το BBC, σε ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται σε καταπιεσμένη μειονότητα Μακεδόνων- Σλάβων στην Ελλάδα.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι θα σταλεί σχετική επιστολή στο ΒBC που θα απορρίπτει τους «απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ».

Αντιδράσεις και από το Κίνημα Αλλαγής

Στο δημοσίευμα αντέδρασε και το ΚΙΝΑΛ. «Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού.

Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν, όπως αγνόησαν και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αυτό δεν είναι το πρώτο εμπρηστικό δημοσίευμα του δικτύου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο προκαλεί την ελληνική κοινή γνώμη με εμπρηστικό δημοσίευμα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 με τίτλο «Η πίεση για αυτονομία της Κέρκυρας μεγαλώνει», έκανε λόγο περί αυτονομίας της Κέρκυρας, φιλοξενώντας τη μαρτυρία του Ελληνοαυστραλό ονόματι Χάρι Τσουκαλάς.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Τσουκαλάς είχε ξεκινήσει κίνημα για να δοθεί στην Κέρκυρα αυτονομία από την Αθήνα, επισημαίνοντας στο BBC ότι «δεν θέλουμε ανεξαρτησία από την Ελλάδα, αρκεί  η αυτονομία».

Loading