Φυλάκιση για τον μεγαλοεργολάβο Ιωάννη Καρούζο

Βαριά καταδίκη και φυλάκιση για τον πρώην μεγαλοκατασκευαστή, Ιωάννη Καρούζο.  Κρίθηκε ομόφωνα ένοχος ως βασικός πρωταγωνιστής  του αποκαλούμενου  «Καρούζος Gate». Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών χωρίς αναστολή καθώς  και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το δικαστήριο και ακόμα πέντε από τους συνολικά  έξι εμπλεκόμενους στην υπόθεση που αφορά στη διάπραξη βαρύτατων αδικημάτων, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά  στους πέντε καταδικασθέντες.

Συγκεκριμένα, στην  Ρεβέκκα Σκαφτούρα, πρώην σύζυγο του Ιωάννη Καρούζου, επέβαλε κάθειρξη 14 ετών και χρηματική ποινή  200.000 ευρώ, στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, πέντε έτη, ενώ στους Ιωάννη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Ρεκούμη, εκπροσώπους της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ, επτά και πέντε έτη, αντίστοιχα. Αθώος κρίθηκε ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, γιος του Ιωάννη και επίσης εκπρόσωπος της ΦΑΝΤΟΜ.

Όλοι ελεύθεροι πλην του Καρούζου

Αναστολή στην έφεση δόθηκε σε όλους πλην του Ιωάννη Καρούζου, ενώ παράλληλα στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα επιβλήθηκαν οι εξής περιοριστικοί όροι: εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής της τρεις φορές τον μήνα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση χρήσης πλωτού ή εναέριου μέσου, και υποχρέωση διανυκτέρευσης στην οικία της.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης σε όλους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων τριών ετών, και την υποχρέωση χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη του Δημοσίου ύψους 100.000 ευρώ στον Καρούζο και 50.000 ευρώ σε καθέναν από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Την ενοχή των πέντε κατηγορουμένων είχε εισηγηθεί και η εισαγγελέας της έδρας. Υπενθυμίζεται ότι το  ζεύγος Καρούζου είχε παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα στο οποίο αναφερόταν ότι το ξέπλυμα «τελούνταν κατ΄ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών».

Σύμφωνα με τις κατηγορίες  ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρία. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φτάνει τα 300.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής τα 30.000.000 ευρώ.

 

Loading