«Το Δημόσιο φέσωσε 4,68 δις τους ιδιώτες σε 5 μήνες»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσής της για την τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για την έκθεση που αντικαθιστά αυτήν του Ιανουαρίου και οδήγησε στην έγκριση (από το EWG της προηγούμενης εβδομάδας) της εκταμίευσης της υπόδοσης των 5,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται πλέον εντός του Μαΐου (δηλαδή αφού ολοκληρωθεί και η γερμανική κοινοβουλευτική διαδικασία).

Προβλέψεις

Για το 2018 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ). Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για τα έσοδα είναι 88,5 δισ. ευρώ (από 86,6 δισ. ευρώ πέρσι) και για τις δαπάνες 82,1 δισ. ευρώ (από 83,5 δισ. ευρώ πέρσι).

Η ανάπτυξη και για το 2018 και για το 2019 αναμένεται στο 2,5%, παρά την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,3% από το υπουργείο Οικονομικών.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν μέσα στο 2017 από τις δόσεις του ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, πληρώθηκαν μόνο τα 866 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 734 εκατ. ευρώ ακόμη… πληρώνονται. Αντιθέτως, από κρατικό χρήμα αποπληρώθηκαν «φέσια» –παλαιά και νέα– αξίας 6,34 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες μέσα στο διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριος του 2017 ήταν 7,2 δισ. ευρώ. Η καθαρή μείωση όμως ήταν μόνο 2,53 δισ. ευρώ, καθώς μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,68 δισ. ευρώ αναίρεσε τη διαδικασία απομείωσης.

Για τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είχε σημαντική λειτουργική ζημία μέσα στο 2017, η οποία οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών από πελάτες (ιδιωτικούς και δημόσιους), που η ΔΕΗ δεν μπορεί στη συνέχεια να αποσυνδέσει.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητη «η ενθάρρυνση της συμμόρφωσης με τις εντολές αποσύνδεσης» (διακοπή της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ) και η ελαχιστοποίηση της ρευματοκλοπής.

Loading