Τουρκοκύπριοι: «Έχουμε δικαιώματα σε όλη την ΑΟΖ»

Την ώρα που η Τουρκία βάζει… φωτιές στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τη Navtex και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, το ψευδοκράτος υποστηρίζει πως «οι Τουρκοκύπριοι έχουν συμφέροντα» σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζουν, μάλιστα, ότι… δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά «να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά»!

«Δεν έχει σημασία η τοποθεσία»

«Δεν έχει σημασία αν τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα», δήλωσε ο αποκαλούμενος «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.

Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο τεμάχιο 3, το οποίο έχει δεσμεύσει η Τουρκία με τη Navtex, μην επιτρέποντας έτσι τη διέλευση του γεωτρύπανου.

«Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘ΤΔΒΚ’ (σ.σ. το ψευδοκράτος) με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)», είπε χαρακτηριστικά ο Ναμί, υποστηρίζοντας πως «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια».

Η τουρκική… υπομονή

Μάλιστα, με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο αποκαλούμενος στα κατεχόμενα υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας ισχυρίστηκε πως δεν είναι η τουρκοκυπριακή ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση, αλλά η ελληνική.

«Δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά», είπε χαρακτηριστικά, προσδίδοντας στο ψευδοκράτος και στην Τουρκία το ρόλο του αδικημένου.

Θέτει όρους για τις διαπραγματεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ίδιος μίλησε και για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους». Τονίσε, δε, πως οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο με την προϋπόθεση ότι νωρίτερα θα συμφωνηθεί ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα και αφού οριστεί εκ των προτέρων τι θα γίνει με την τουρκοκυπριακή πλευρά στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με ένα ενδεχόμενο «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Νάμι, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντήσει τους δύο ηγέτες και θα συμφωνήσουν ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ότι είχε αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών στην Ελβετία.

Μάλιστα, τον κάλεσε στο εξής να είναι πιο ψύχραιμος και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση τουρκικής πλευράς.

Loading