Τι κερδίζει η JTI με την εξαγορά της εταιρίας Σαββίδη

Τι κερδίζει η JT International με την εξαγορά της Ρωσικής Donskoy του Ιβάν Σαββίδη. Η ρωσική αγορά είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και το μερίδιο της Donskoy φτάνει στο 8%.

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ο Ιαπωνικός όμιλος JT International εξαγόρασε την ρωσική εταιρεία Donskoy Τabak έναντι του ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων. Η είσοδος των Ιαπώνων στην ρωσική αγορά ήταν επιδίωξη τους εδώ και αρκετά χρόνια – και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση επιδιώχθηκε καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές οι οποίες συνομίλησαν με ανθρώπους της JTI, η Ρωσική εταιρεία κατέχει το 8% της αγοράς της Ρωσίας, μ’ άλλα λόγια η Ιαπωνική εταιρεία αποκτά άμεσα ένα ικανό και κρίσιμο μέγεθος στην αχανή αγορά της Ρωσίας. Όμως, το deal διαθέτει κι άλλες διαστάσεις καθώς η Ιαπωνική εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση και σε άλλες αγορές της περιοχής- δύσκολες αγορές όπως Κουρδιστάν, Ιράκ.- ενώ ενισχύεται και η θυγατρική της Ελλάδος αν και η ΣΕΚΑΠ διαθέτει περιορισμένα ποσοστά και σήματα στην Ελλάδα.

Ισχυροποιείται η θέση του κ. Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα – οι σχέσεις με Β. Πούτιν

Από καθαρής επιχειρηματικής πλευράς όταν ένας επιχειρηματίας προχωρεί σε μια πώληση που αποφέρει τόσο σημαντικά έσοδα, αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, δεδομένου ότι, έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε ΟΛΘ, ΠΑΟΚ, Μακεδονία Παλλάς, Σουρωτή, ΣΕΚΑΠ. Αν και ο κ. Σαββίδης έχει επικριθεί στην Ρωσία για το ότι, επένδυσε στην Ελλάδα (ο κ. Πούτιν είχε ζητήσει από τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν  στην Ρωσία) λόγω του μεγάλου ύψους των χρημάτων της συμφωνίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αρκετά από τα χρήματα θα επενδυθούν στην Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, λόγω της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ και την Μακεδονία έχει να επωφεληθεί εφόσον βεβαίως τηρούνται οι κανόνες σε κάθε περίπτωση. Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ μπλέκει σε περιπέτειες-  και ο ίδιος ο κ. Ιβάν Σαββίδης αναμένεται να τιμωρηθεί για την είσοδο του  στο παιχνίδι με την ΑΕΚ- η πρόθεση του, είναι να παραμείνει στην Ελλάδα όπως λένε οι συνεργάτες του και οι οικείοι του.

Συνεργάτες Ιβάν Σαββίδη: Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί στην Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως άνθρωποι του περιβάλλοντος Ιβάν Σαββίδη ξεκαθαρίζουν πως στρατηγική του επιλογή παραμένει η επένδυση σημαντικών ποσών στην Ελλάδα, πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του από την «πατρίδα του» και πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έλαβε από την πώληση αυτή θα διατεθεί προς τη χώρα μας. «Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται η πώληση αυτή με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς καθώς διαπραγματευόμασταν 14 μήνες για αυτό το deal» τονίζουν από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη.

Loading