Σ. Αβραμόπουλος: Ήρθε η ώρα των ριζικών ανατροπών

Γράφει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος *
Είναι κρίσιμο, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, η νέα γενιά των εργατικών–λαϊκών στρωμάτων, να σηκώσουμε ανάστημα, να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών.

Να βάλουμε μπροστά τις μεγάλες σύγχρονες ανάγκες μας, για αντιπλημμυρική θωράκιση, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, ελεύθερους χώρους, για ένα ασφαλές τοπικό οδικό δίκτυο. Ακόμα για σχολική στέγη και στήριξη των υποδομών υγείας, υποδομές αθλητισμού, την προστασία του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς απουσιάζουν σταθερά από το σχεδιασμό της Περιφέρειας. Σε πρώτη γραμμή φιγουράρουν έργα για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, υποδομές που στηρίζουν επιχειρηματικά σχέδια όπως επιτάσσουν και οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.

Αυτές ακριβώς οι σύγχρονες ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, οι μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς, ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αυτός είναι ο αγωνιστικός μας προσανατολισμός με βάση τον οποίο συγκρουστήκαμε με τη διοίκηση της ΠΚΜ αλλά και με παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες συμφωνούν με τη διοίκηση στο βασικό και καθοριστικό ζήτημα, σε έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο του έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ, που οδήγησε στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και τώρα σε μια αναιμική ανάπτυξη που έχει ως προαπαιτούμενο όλο το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο,

Ακόμα , διοίκηση της περιφέρειας και παρατάξεις που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, άλλα αστικά κόμματα συμφωνούν στην ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας μας σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην ενέργεια, στις μεταφορές, σε άλλους κλάδους. Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που καθιστούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και την Περιφέρεια μας κόμβο αντιθέσεων μεγάλων δυνάμεων, φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους και επιτάχυναν την προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών, στην ουσία της οποίας συμφωνούν όλες οι άλλες παρατάξεις στην Περιφέρεια. Ουσία που δεν είναι άλλη από την ένταξη της γειτονικής χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η δικιά μας θέση είναι ότι αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, γιατί καταρχήν προωθεί τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή, οι οποίοι όπως γνωρίζουμε συνοδεύονται από ανταγωνισμούς και πολεμικές αναμετρήσεις, γιατί συντηρεί τα ανιστόρητα περί «Μακεδονικής γλώσσας» και «Μακεδόνα πολίτη» που τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό και εθνικισμό.

Το βασικό κριτήριο λοιπόν για την αξιολόγηση του κάθε συνδυασμού και υποψηφιότητας και στην Π.Κ.Μ είναι πώς τοποθετείται σε όλα τα παραπάνω. Πάνω από όλα αν στηρίζει μια πραγματικά ελπιδοφόρα προοπτική για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και της περιοχής μας, η οποία προϋποθέτει ριζικές ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας. Ριζικές ανατροπές που θα εξασφαλίσουν μια ανάπτυξη στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και όχι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

*Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2019

Loading