Στο 27,5% το όριο της ανεργίας στην Ελλάδα

Το όριο του 27,5% αγγίζει η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα, ποσοστό που απέχει αρκετά από το 21% που αναφέρει ως επίσημο ποσοστό η ΕΛΣΤΑΤ χωρίς να υπολογίζει την ημιαπασχόληση.

Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία το 2018, έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα (22/3) και που προβλέπει αποκλιμάκωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2026!

Επίσης σημαντική είναι η διαπίστωση της έκθεσης αναφορικά με το ΑΕΠ της Ελλάδας, το οποίο σημειώνει στασιμότητα από το 2013 και έπειτα, σε αντίθεση με την Κύπρο και την Πορτογαλία όπου καταγράφει ανοδική πορεία.

“Μηχανισμός λιτότητας” η μερική απασχόληση

Σ’ ότι αφορά τη μερική απασχόληση, ο διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, υπογράμμισε ότι έφτασε στο 54,9% από το 21% που καταγράφηκε το 2009 και αποτελεί «μηχανισμό λιτότητας» για τους εργαζόμενους. Επί της ουσίας δηλαδή, ο μισθός μειώνεται κατά 50% συμπαρασύροντας και την αγοραστική δύναμη.

Καταλήγοντας η έκθεση θεωρεί αβέβαιη και εύθραυστη την οικονομία της χώρας για τα επόμενα χρόνια λόγω των δημοσιονομικών μέτρων και της οριακής ανόδου των εξαγωγών καθώς και της συνεχιζόμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Loading