Στην Αθήνα και πάλι από σήμερα οι Θεσμοί

Στον «τόπο του εγκλήματος» επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να εξετάσουν το νέο πακέτο παροχών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

«Φύλλο και φτερό» πρόκειται να κάνουν τα σχέδια της κυβέρνησης τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών, οι οποίοι ξεκινούν από σήμερα στην Αθήνα σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η έκθεση των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου και εκτιμάται ότι δεν θα «στρογγυλεύει» την κατάσταση, καθώς θα έχουν παρέλθει οι ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά στα τέλη του έτους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θεωρεί ότι έχει το περιθώριο να κινηθεί με κύριο γνώμονα τον περιορισμό των εκλογικών απωλειών της, και όχι τις συστάσεις των Ευρωπαίων.

Τα «αγκάθια»

Τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζονται σε τρεις άξονες: (α) τις παροχές που σκοπεύει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, (β) τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία κατατίθεται μεν σήμερα στη Βουλή αλλά χωρίς να περιλαμβάνει περιουσιακά κριτήρια, όπως ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, και (γ) τις μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλές κρίσιμες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι ενστάσεις των δανειστών αφορούν τις παροχές και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς εκφράζονται φόβοι για την πραγματική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θεσμοί επιμένουν ότι η μείωση του αφορολογήτου ορίου δεν μπορεί να κριθεί πριν από το τέλος του έτους και ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία θα πρέπει να λάβει την έγκρισή τους και να περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ενστάσεις διατυπώνονται και σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, με τους τεχνοκράτες των θεσμών να δυσανασχετούν για την αύξηση των κρατικών «φεσιών» το πρώτο δίμηνο του έτους (έφθασαν τα 2,149 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο).

Το τρίτο αγκάθι αποτελεί το ζήτημα της προστασίας της Α΄ κατοικίας που αν και βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και δεν προβλέπεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη πριν από τον Ιούνιο.

Εάν, μάλιστα, τεθεί αρχικά σε λειτουργία χωρίς να εντοπίζεται αυτομάτως εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια ένταξης, τότε θα υπάρξει παράθυρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως έχουν ήδη επισημάνει οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν το ζήτημα των καθυστερήσεων που χαρακτηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και πάλι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να ολοκληρωθούν την Τετάρτη.

Πάντως εικόνα για το αντικείμενο των συζητήσεων με τους δανειστές στην Αθήνα θα δοθεί δημοσίως την Πέμπτη, καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο μόνιμος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα Κρις Άλεν θα είναι ομιλητές στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Loading