ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το ντέρμπι που βγάζει πρωταθλητή

Του Μάκη Ιωαννίδη
Η αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός είναι το ντέρμπι που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή.

Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος και πρωτοπόρος στη Super League, έχοντας το απόλυτο στην Τούμπα. Από τη δική του πλευρά ο Ολυμπιακός θέλει να μειώσει τη διαφορά των έξι βαθμών που τον χωρίζουν από τον «Δικέφαλο του Βορρά» και την κορυφή του πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι αποφασισμένη να κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή. Διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ, ενώ ενισχύθηκε περαιτέρω στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Όσον αφορά στους «ερυθρόλευκους», ο Ολυμπιακός παίζει το τελευταίο του χαρτί αν θέλει να έχει τύχη στη διεκδίκηση του μεγάλου στόχου.

Το ντέρμπι με αριθμούς

* ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν αναμετρηθεί 58 φορές με γηπεδούχο τον «Δικέφαλο». Σε αυτές οι «ασπρόμαυροι» μετρούν 28 νίκες. Στον αντίποδα οι Πειραιώτες έχουν 15 νίκες και ίδιο αριθμό ισοπαλιών.

* Η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού είναι με 6-1 και σημειώθηκε πριν από σχεδόν 29 χρόνια. Συγκεκριμένα επρόκειτο για το παιχνίδι της 6ης Δεκεμβρίου 1987, το οποίο όμως είχε διεξαχθεί στις Σέρρες λόγω τιμωρίας της έδρας του ΠΑΟΚ. Κατά σύμπτωση, στην ίδια πόλη, τέσσερα χρόνια νωρίτερα (25 Σεπτεμβρίου 1983) ο «Δικέφαλος» είχε πετύχει τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του επί των «ερυθρόλευκων» με 4-0.

* Στα 24 ματς φτάνει το μεγαλύτερο αήττητο σερί που είχαν ποτέ οι «ασπρόμαυροι» εντός έδρας με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις και 21 για το πρωτάθλημα! Από το 1-2 στις 21/9/1969, οι «ερυθρόλευκοι» περίμεναν σχεδόν 23 χρόνια για να ξανακερδίσουν στην Τούμπα με το ίδιο σκορ, στις 24/5/1992! Σε αυτό το διάστημα ο «Δικέφαλος» είχε 21 νίκες (19 στο πρωτάθλημα) και μόλις τρεις ισοπαλίες.

* Στις πέντε νίκες φτάνει το μεγαλύτερο σερί που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στο γήπεδο της Τούμπας. Τρεις φορές μάλιστα το έχει καταφέρει, τις περιόδους 1961-65, 1998-2002 και 2003-08! Κατά τη δεκαετία 1998-2008 ο ΠΑΟΚ νίκησε μόλις μία φορά υποδεχόμενος τους Πειραιώτες κι αυτή στο Κύπελλο (3-1, 26/2/03), σε σύνολο 11 αγώνων (1-4-6).

* 45.147 είναι ο περισσότερος κόσμος που παρακολούθησε ποτέ ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα! Επρόκειτο για το ματς της 5ης Δεκεμβρίου του 1976, που έληξε με νίκη των “ασπρόμαυρων” (2-1).

* 24 είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει τόσο τα ερυθρόλευκα όσο και τα ασπρόμαυρα!

Αυτοί είναι οι Κώστας Ορφανός, Γιάννης Γούναρης, Πιτ Σκούρας, Γιώργος Κωστίκος, Χάρης Μπανιώτης, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Μάκης Χάβος, Γιώργος Μητσιμπόνας, Βαγγέλης Καλογερόπουλος, Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Σκαρτάδος, Γιώτης Τσαλουχίδης, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κόφι Αμπονσά, Λουτσιάνο, Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Οκκάς, Παντελής Καφές, Λάμπρος Χούτος, Λεονάρντο, Πάμπλο Κοντρέρας, Φάνης Τζανδάρης.

Δρακόντεια μέτρα

Την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα επιθυμούν στον ΠΑΟΚ και για τον λόγο αυτό επιστρατεύονται δύο χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ είναι πιθανό να συμπεριληφθεί και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε επίπεδο μέτρων ασφαλείας αναμένεται να τοποθετηθεί δίχτυ στις θύρες 1-2-3 της Τούμπας, όπου βρίσκεται ο πάγκος του Ολυμπιακού και η φυσούνα που οδηγεί στα αποδυτήρια του γηπέδου. Το ίδιο θα συμβεί στις θύρες 4-7-8, ενώ δίχτυ αναμένεται να τοποθετηθεί και στις θύρες 5-6 για την αποτροπή ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης θα διατεθούν 300 σεκιούριτι από την πλευρά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Προβάδισμα σε ΠΑΟΚ

Για μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ που είναι αήττητη στο πρωτάθλημα και διατηρεί το απόλυτο στην έδρα της, η νίκη δείχνει να είναι το πιθανότερο σημείο. Η απόδοση κυμαίνεται  από 2.25 μέχρι 2.45. Μεγάλη είναι η απόδοση και στο OVER 2.5 Goal, αλλά έχει μια λογική από την στιγμή που αγωνίζονται δυο από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος. Ωστόσο είναι ντέρμπι και δεν αποκλείεται να «πιάσουν δουλειά» οι επιθέσεις.  Η μικρότερη απόδοση για τον ποδοσφαιριστή που θα σκοράρει πρώτος ανήκει στον Ακμπόμ και ακολουθεί ο Φορτούνης.

 Προτάσεις:

Νίκη ΠΑΟΚ

OVER 2.5 ΓΚΟΛ

Σκόρερ Βιεϊρίνια (anytime), σκόρερ  Βαρέλα (anytime), σκόρερ Χριστοδουλόπουλος (Πρώτος  σκόρερ)

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019

Loading