Ο Στουρνάρας διαψεύδει Τσίπρα για την «καθαρή έξοδο»

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο διαψεύδει ο Γιάννης Στουρνάρας το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, υπενθυμίζοντας μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» πως μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους μας η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό στενή και διαρκή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού, προειδοποιώντας πως αν η κυβέρνηση αθετήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, τότε «οι συνέπειες θα είναι δραματικές».

«Να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος στο 2%»

Όπως εξηγεί οι πρώτες θα προέρχονται από πλευράς αγορών. «Μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση» εξηγεί, προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερο για την ελληνική οικονομία εάν ο στόχος του πλεονάσματος μειωνόταν από το 3,5% στο 2%.

«Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση» εκτίμησε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε και άλλα. Όπως για παράδειγμα ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από τα «γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα» σε ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό.

«Με προβληματίζει η διολίσθηση των θεσμών»

Φυσικά δεν παρέλειψε να πετάξει και το καρφί του, αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται προσωπικά από το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τη «διολίσθηση των θεσμών».

Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα πάντως ήταν ότι σε ορίζοντα δεκαετίας η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που απώλεσε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πολυεπίπεδης οικονομικής κρίσης.

Loading