Όταν η Νότια άφησε πίσω της τη Β. Κορέα!

Όταν η Νότια άφησε πίσω της τη Β. Κορέα! Μέσα σε τριάντα χρόνια άλλαξαν πολλά! Η Ν. Κορέα άνοιξε τις πύλες της, η Β. Κορέα τις κράτησε κλειστές, απομονώθηκε κι έγινε ο… εφιάλτης για τους πολίτες της και όχι μόνο. Ισως το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών αγώνων να αλλάξει πολλά! 

Η εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα Βόρεια Κορέα είναι μια «στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα, παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα. Ισως όμως αυτό το μεγάλο ραντεβού να βάλει τέλος στις σειρήνες πολέμου και φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών δυο χώρες που είναι τόσο κοντά, αλλά… τόσο μακριά!

Το 1988, την τελευταία φορά που η Νότια Κορέα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Βόρεια και η Νότια Κορέα ήταν πιο όμοιες, χωρισμένες από μια αυθαίρετη γραμμή, η οποία όμως συνδεόταν με την ιστορία, τη γλώσσα και τους δεσμούς της οικογένειας.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα!

Και οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει πολύ, είχαν ανακάμψει οι οικονομίες τους έπειτα από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σεούλ το 1988 κατέληξαν να αποτελούν σημείο καμπής. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δύο χώρες έχουν αποκλίνει απότομα – οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

Η Νότια Κορέα εκβιομηχανίστηκε γρήγορα, o ρυθμός απίθανος, ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο. Ο Βορράς έμεινε στάσιμος…


Ο Νότος έριξε τη στρατιωτική δικτατορία του και άνοιξε τις πύλες στον κόσμο. Ο Βορράς παρέμεινε απομονωμένος, αυταρχικός και υπέφερε από μια καταστροφική πείνα που σκότωσε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Νότια Κορέα εξάγει τώρα τηλέφωνα Samsung, αυτοκίνητα Hyundai και δημοφιλείς σαπουνόπερες. Η Βόρεια Κορέα, η οποία εμποδίζεται από κυρώσεις, εξακολουθεί να βασίζεται στις εξαγωγές άνθρακα, ρουχισμού και οστρακοειδών σε ελάχιστες χώρες.

Το 1988, η Βόρεια Κορέα δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και προχώρησε σε μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση 10 μήνες πριν από αυτούς. Το 2018 θα υπάρχει αντιπροσωπεία κάτω από μια σημαία!

Η εμφάνιση της αθλητικής ενότητας, ωστόσο, παραβιάζει το τεράστιο χάσμα που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο χωρών στις τρεις δεκαετίες από τους Αγώνες στη Σεούλ.

Άλλες κομμουνιστικές χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Βιετνάμ, είδαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ως προειδοποίηση και γρήγορα μεταρρύθμισαν τις οικονομίες τους και άνοιξαν τις αγορές τους. Ο Βορράς παρέμεινε κλειστός.

Συνέχισε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κι έμεινε απομονωμένος. Αν και η οικονομία της Βόρειας Κορέας άρχισε να αναπτύσσεται μετρίως τα τελευταία χρόνια, οι καταστροφικές κυρώσεις που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη απαγορεύουν την πώληση των κορυφαίων εξαγωγών της και η οικονομία συρρικνώθηκε ξανά.

Η κατάρρευση των Βόρειων…

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, σύντομα ακολούθησε και η οικονομία της Βορείου Κορέας. Οι πλημμύρες και η ξηρασία συνέβαλαν στην κατάσταση, οδηγώντας σε μια καταστροφική πείνα. Τα τρόφιμα στο Βορρά εξακολουθούν να υπάρχουν, με τα καλύτερα εμπορεύματα να διανέμονται μόνο σε μια μικρή ομάδα ελίτ με κυβερνητικές διασυνδέσεις.

Μέχρι τη διάρκεια του λιμού στη Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα είχε γίνει ένα ανερχόμενο πολιτιστικό κεφάλαιο, εξάγοντας την K-pop, την απάντησή της σε αμερικανικά συγκροτήματα αγοριών, στους πρώην αντιπάλους της, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Κάποτε, και οι δύο χώρες είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν περίπλοκα υπόγεια τούνελ υπό τις πρωτεύουσες τους. Αλλά μια δεκαετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, μόνο μία κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να κρατήσει τα τρένα σε τακτικά δρομολόγια.

Παλιό και διακοσμημένο ως εθνικό μουσείο, το σύστημα του μετρό της Πιονγκγιάνγκ, όπου χρησιμοποιείται ελάχιστα. Οι σταθμοί του μετρό της Σεούλ είναι καπιταλιστικές βιτρίνες επιχρισμένες με αφίσες ταινιών και διαφημίσεις μακιγιάζ.

Κατασκευασμένα για να παρουσιάσουν τη βιομηχανία της Βόρειας Κορέας, αλλά και ως καταφύγια ατομικής βόμβας, οι σταθμοί του μετρό της Πιονγκγιάνγκ είναι διακοσμημένοι με επαναστατική προπαγάνδα. Τα τρένα, τα οποία δεν έχουν αναβαθμιστεί εδώ και δεκαετίες, παραμένουν κυρίως κενά.

Σχεδόν όλη η πρώιμη επιτυχία της Βόρειας Κορέας – συμπεριλαμβανομένου του συστήματος του μετρό – καθώς και οι μεταγενέστερες δυστυχίες της μπορούν να αποδοθούν στην κυρίαρχη οικογένεια της χώρας, τους Κιμ.

Η ίδια οικογένεια που κυβέρνησε τη Βόρεια Κορέα το 1988 κυβερνά σήμερα. Και ο ίδιος αυταρχισμός που πρωτοστάτησε ο ιδρυτής της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, συνεχίζεται από τον εγγονό του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στον Βορρά, όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις οργανώνονται από το κράτος. Στο Νότο, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η ιδέα του Βορρά να συμμετάσχει στους Αγώνες ήταν αδιανόητη. Ο Kιμ πέρασε μεγάλο μέρος του 2017 αναπτύσσοντας βαλλιστικούς πυραύλους σε αντίθεση με τις διεθνείς απαιτήσεις.

Τώρα, ο Πρόεδρος Moon Jae-in της Νότιας Κορέας ελπίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο και να προωθήσουν τις χώρες στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Σε ένα σημάδι χαλαρών εντάσεων, οι χώρες όχι μόνο παρουσιάζονται στην τελετή έναρξης με μια σημαία, αλλά στο χόκεϊ επί πάγου γυναικών θα παίξουν μαζί! Τελικά, δύο χώρες που φαίνονται τόσο διαφορετικές, ακόμη και από το διάστημα – όπου τα φώτα του Νότου ξεπερνούν τα βόρεια – έχουν μια κοινή ιστορία πολύ μεγαλύτερη από τις τρεις δεκαετίες μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί οι Αγώνες μπορεί να είναι ένα κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία, αλλά απέχουν πολύ από το τελευταίο…

Οι σημαντικές διαφορές των δυο χωρών

Πληθυσμός (έτος 2014)

Β. Κορέα 25 εκατ.

Ν. Κορέα 49.5 εκατ.

Πολιτικοί κρατούμενοι

Β. Κορέα 120.000

Ν. Κορέα 700

Προσδόκιμο ζωής

Β. Κορέα 70 έτη

Ν. Κορέα 81 έτη

Μέσο ύψος (παιδιού 5 ετών, αγόρι)

Β. Κορέα 103.6 εκ.

Ν. Κορέα 112.9 εκ.

Θερμίδες διαθέσιμες ανά άτομο και ανά ημέρα

Β. Κορέα 2.100

Ν. Κορέα 3.300

Εκκλησίες (στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 4

Ν. Κορέα 58.793

Ουρανοξύστες (ύψος άνω των 140 μέτρων, στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 3

Ν. Κορέα 209

ΑΕΠ σε δολάρια

Β. Κορέα 30.7 δισ.

Ν. Κορέα 1,3 τρισ.

Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ανά άτομο

Β. Κορέα 1.200 δολάρια

Ν. Κορέα 26.200 δολάρια

Loading