Μαρτυρία-Σοκ: «Οι Τούρκοι ήθελαν νεκρούς»

Συγκλονίζει η περιγραφή των δραματικών λεπτών που έζησε στην περιοχή των Ιμίων το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού «Γαύδος», όταν αυτό εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό.

Μέλος του ελληνικού πληρώματος περιέγραψε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Live News» στον τηλεοπτικό σταθμό «E» τις συνταρακτικές στιγμές:

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα έκοβαν ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή, όπως κάνουν συχνά. Όμως αυτήν τη φορά δεν έκοψαν. Ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: “Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!”. Τουλάχιστον πέντε φορές ειδοποιήσαμε. Δε λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δε θα κόψει. Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: “Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!”».

Τότε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. «Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή: “Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά”. Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στη συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή, αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στη μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά».

Loading