Να απαλλαγεί ο Λιακουνάκος ζητά ο εισαγγελέας

Να απαλλαγεί ο Λιακουνάκος από την κατηγορία της απιστίας, αλλά και των 16 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση της προμήθειας του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στον στρατό ξηράς, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας, Θωμάς Λιακουνάκος, είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015, μετά την απολογία του, καθώς σύμφωνα με την κατηγορία που αντιμετωπίζει, έδινε μίζες για να εξασφαλίζει εξοπλιστικά προγράμματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Συνελήφθη όταν οι δικαστικές αρχές διαπίστωσαν ότι από εταιρεία ιδιοκτησίας του διακινήθηκαν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ προς εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του προφυλακισμένου για μίζες , πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο Λιακουνάκος αποφυλακίστηκε τελικά τον Απρίλιο του 2016, με την υποχρέωση, όμως, να φοράει το γνωστό… βραχιολάκι, ώστε να βρίσκεται σε ακτίνα εντοπισμού από τις αστυνομικές αρχές.

Τι αναφέρει ο εισαγγελέας

«Από τη σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος δεν προέκυψε απιστία σε βάρος του δημοσίου και οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο», ήταν η εκτίμηση του εισαγγελικού λειτουργού, που ανέπτυξε «μαραθώνια» επιχειρηματολογία.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και 16 ακόμη άτομα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, για κακουργηματικού τύπου κατηγορίες που αφορούν στην προμήθεια του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στον στρατό ξηράς.

Η προμήθεια του συστήματος έγινε από την εταιρεία SONAK του Θ. Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40 εκατομμυρίων  ευρώ. Πρόκειται για 11 συστήματα ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και 18 παρεμβολείς με την επωνυμία ERIS.

Το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, ο Θ. Λιακουνάκος, μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο, λογοδοτεί για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμφθηκαν οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται στη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προμήθεια του οποίου υπολογίζεται ότι ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο υπήρξε σημαντική.

Από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει, ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Loading