Η Τουρκία γκρεμίζει τη συμφωνία με ΕΕ για το προσφυγικό

Σε μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, όπως αποκαλύπτει το «Der Spiegel». Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα, καθώς στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει διαφωνία για το ποιος θα δώσει τα χρήματα που απαιτούνται στη γειτονική χώρα, η οποία δεν έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τα προαπαιτούμενα.

Η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία για το προσφυγικό προβλέπει την καταβολή έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στη γειτονική χώρα, προκειμένου αυτή να «σφραγίσει» τα σύνορά της και να περιορίσει την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η πρώτη δόση του ποσού, ήτοι τα πρώτα τρία δισ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση της δεύτερης, ισόποσης δόσης. Στην πρόσφατη σύνοδο στη Βάρνα, της Βουλγαρίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε διαβεβαιώσει ότι τα χρήματα θα δοθούν στη γείτονα χώρα.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ του Spiegel και του δικτύου European Investigative Collaborations αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς αποκαλύπτει ότι υπάρχει σημαντική διαφωνία για την πηγή από την οποία θα προέλθουν αυτά τα χρήματα.

Η Τουρκία, τα προαπαιτούμενα και οι έξι διαφωνούντες

Η πρώτη δόση είχε καλυφθεί κατά το εν τρίτο από τα κοινοτικά ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα δύο τρία είχαν καταβληθεί από τα κράτη – μέλη, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας τους. Αυτό είναι και το «αγκάθι» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης…

Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, η Γερμανία είχε προειδοποιήσει ότι δε θα πρέπει να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού, εάν πρώτα η Τουρκία δεν προχωρήσει στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα συμφωνηθέντα, όπως την ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εκπληρώσει μόνο τα μισά, δίνοντας «πάτημα» σε έξι χώρες να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία ετοίμασαν κοινή επιστολή, στην οποία τονίζουν ότι αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τα κρατικά ταμεία τους. Ζητούν, λοιπόν, η δεύτερη δόση να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που δε δέχεται καν να συζητήσει ο Γιούνκερ.

Οι έξι διαφωνούντες «πατούν» τόσο στην καθυστέρηση υλοποίησης των προαπαιτούμενων, όσο και στην «έλλειψη διαφάνειας» από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία -εκούσια ή ακούσια- έχει τορπιλίσει τη συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, κάποιες από τις έξι χώρες εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη συμφωνία και αναζητούν τρόπο για να το πράξουν.

Απειλεί με άνοιγμα των συνόρων ο Γιλντιρίμ

Την ίδια ώρα, η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ:

«Όλο αυτό το διάστημα, κατά κάποιο τρόπο δεν προστατεύουμε μόνο τα δικά μας σύνορα, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Και δεν είναι μόνο αυτά. Αν η Τουρκία δεν συγκρατούσε τα προσφυγικά κύματα, οι πρόσφυγες θα περνούσαν στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλά για πρόσφυγες, αφού μαζί τους θα περνούσαν και τρομοκράτες, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα. Κανονικά θα έπρεπε να μας ευχαριστούν από την ώρα που ξυπνάνε μέχρι την ώρα που ξαπλώνουν. Εμείς κάνουμε το σωστό για την ανθρωπότητα, την Ευρώπη και τη χώρα μας».

Loading