ΔΝΤ: Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων το ’19

Το ΔΝΤ ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα, ανέφερε πηγή της Κομισιόν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως το ΔΝΤ «πιθανότατα θα συμφωνήσει» σε ενεργοποίηση του προγράμματός του, αν προηγηθεί σύγκλιση ως προς την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ληφθούν τα αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που θα συζητηθεί στις αρχές Μαΐου, όταν η Eurostat ανακοινώσει τα αναθεωρημένα της στοιχεία για το 2017. Στις 5 Μαΐου θα δημοσιεύσει και ο SSM τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών, που επίσης θα επηρεάσουν την κρίση του Ταμείου.

Το «αγκάθι» της αγοράς ενέργειας

Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, το δυσκολότερο από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, καθώς «στον τομέα αυτό εμφανίζεται η μεγαλύτερη έλλειψη ιδιοκτησίας του προγράμματος». Μία οπισθοδρόμηση θα μπορούσε να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Παράταση του μνημονίου, πιστοληπτική γραμμή και ελάφρυνση χρέους

Μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα ήταν «δύσκολη έως αδύνατη», καθώς θα απαιτούσε χρονοβόρες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, ενώ η προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή μετά το πρόγραμμα «δεν είναι απαραίτητη», καθώς δε θα επέτρεπε την αξιοποίηση των αδιάθετων 27 δισ. από τα συνολικά 86 δισ. του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Αυτά τα 27 δισ. του ESM, σε συνδυασμό με το λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό διασύνδεσης ανάπτυξης και αποπληρωμών, θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η δημόσια διοίκηση

Η ίδια πηγή έδωσε έμφαση στην υλοποίηση και όχι μόνο στη νομοθέτηση της «κοινής λογικής», καθώς πρέπει να «εφαρμόσεις στην πράξη μία μεταρρύθμιση και όχι στα χαρτιά»: «Μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία πρόσληψης ενός γενικού γραμματέα, και στο τέλος να προσλάβεις το φίλο του υπουργού».

Loading