Διεθνή ΜΜΕ για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ψηλά στα θέματα της επικαιρότητας στον διεθνή Τύπο βρέθηκε χθες το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας.

«Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική’» ήταν ο τίτλος τηλεγραφήματος του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες χιλιάδες -σχεδόν ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική’, φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση».

Το ρεπορτάζ του DLF

«Διαδηλωτές ζητούν από τη ‘Μακεδονία’ αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος σχετικής είδησης που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα με τη γειτονική ‘Μακεδονία’. Αξιώνουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος. Οι διοργανωτές υπολογίζουν με έως και ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Στην παρούσα φάση διαμεσολαβούν μεταξύ των δυο πλευρών τα Ηνωμένα Έθνη. […] Η διένεξη στέκεται εδώ και χρόνια εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (σσ. της ΠΓΔΜ) με ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Στέφαν Τρεμπστ.


Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που επιτάσσουν να μην χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ το συνταγματικό της όνομα, ο καθηγητής Στέφαν Τρεμπστ απαντά: «Από ελληνική σκοπιά ελλοχεύει κίνδυνος για τη χώρα εάν το όνομα μιας γειτονικής χώρας απορρέει από την ομώνυμη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Αυτό είναι παράλογο διότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και διαθέτει έναν δυσανάλογα μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική ‘Μακεδονία’. Γι΄ αυτό και θεωρώ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξωτερικής πολιτικής παράλογη την ελληνική θεώρηση».

Πρωτοσέλιδο στους Financial Times

Το πανό «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα», φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.
Για «Γείτονες στη μάχη του ονόματος» κάνει λόγο το δημοσίευμα ενώ επισημαίνεται ότι «το τελευταίο κεφάλαιο μια 30ετούς διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της έκανε χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας».

BBC: «Μαζική διαδήλωση με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας»

«Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας» έχει τίτλο το δημοσίευμα του BBC στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη από αντιεξουσιαστές.

Reuters: Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας

 

«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος που δίνει το πρακτορείο Reuters -το οποίο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις για επίλυση του ζητήματος.

«Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» γράφει η Washington Post αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του Associated Press.

The Guardian: Πάνω από 100.000 διαδηλωτές κατά ενός συμβιβασμού

 

«Πάνω από 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός πιθανού συμβιβασμού με την γειτονική Μακεδονία για το επίσημο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», αναφέρει ο Guardian.

La Stampa: Χιλιάδες κόσμου στο δρόμο για τον όρο «Μακεδονία»

«Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa η οποία επιχειρεί και μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα.

Πρακτορείο ειδήσεων ΠΓΔΜ: Μαζική διαδήλωση


Στη μαζικότητα και τον όγκο του συλλαλητηρίου εστιάζει το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων MIA. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην μαζική διαδήλωση κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” στην Αθήνα», αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Loading