Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Όχι στον όρο «Μακεδονία»

«Όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως μετά από σχετικό αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου για το Σκοπιανό και κατέληξαν στην απόφαση ότι η Εκκλησία δεν συναινεί με τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από το γειτονικό κρατίδιο. 

Η Εκκλησία αιτιολογεί τη στάση της εξηγώντας πως «στο όνομα “Μακεδονία” περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων», ενώ αυτήν τη φορά τοποθετείται εμμέσως και υπέρ των συλλαλητηρίων.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής, και πηγαία και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα»  τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ξεκαθαρίζεται ακόμα ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε πολιτικές διεργασίες, ούτε και αποδέχεται να παίζονται πολιτικά παίγνια σε βάρος της.

«Μόνη ιερή ευθύνη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Άλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες» κλείνει η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Loading