Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά Ιερώνυμου…

Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά Ιερώνυμου! Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του   Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με αφορμή το κτήμα Προμπονά στα όρια του Δήμου Αθηναίων και την εκεί λειτουργία  Εκκλησίας προσέφυγαν  το  Οικουμενικό Πατριαρχείο,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων.

Η μεταξύ τους αντιδικία  μεταφέρθηκε στα δικαστήρια στα τέλη Φεβρουαρίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά (έκτασης 8.554 τ.μ.).

Σήμερα, η διένεξη  μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή  των Βλατάδων κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου.

Πως ξεκίνησε η αντιπαράθεση

Όλα  ξεκίνησαν όταν ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με την από 8.3.2018 απόφασή του σφράγισε την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικός ναός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδεια του.

Ο  ηγούμενος της Μονής Βλατάδων όμως  άνοιξε  την Εκκλησία  και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο ηγούμενος  επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό και ήδη η Αρχιεπισκοπή απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Το  Οικουμενικό  Πατριαρχείο ζητά τώρα από το  ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, γιατί: 1) παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), 2) Παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας  της Ελλάδος που έχει κυρωθεί με το νόμο 590/1997 και 3) και έχει πλημμελή αιτιολογία.

Υποστηρίζει ακόμα ότι ο επίμαχος Ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς δεν αναγέρθηκε για να εξυπηρετεί της θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου,  αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρείας, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

Loading