Η εκδίκαση για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ λεπτό προς λεπτό

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Super League η “μαραθώνια” διαδικασία εκδίκασης των γεγονότων που σημάδεψαν το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Ακολουθούν όλα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν στην εκδίκαση, όπως σας τα μετέφερε λεπτό προς λεπτό το Politik.gr.

Ξεκίνημα με το ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ

Πριν την εκδίκαση των γεγονότων του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, εκδικάζεται η υπόθεση για το ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ. Αυτός είναι και ο λόγος που στη διαδικασία δίνει το «παρών» και ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Αργύρης Λίβας, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ζητήσει την τιμωρία του «Δικεφάλου» για τη συμπεριφορά των οπαδών του.

Λάμπρος Μπίρδας (εκπρόσωπος ΠΑΟΚ): «Για την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πρέπει να πούμε ότι όλες έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν αν δεν είναι υπέρ του εγκαλουμένου. Επικαλούμαστε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την μη ευθύνη της ομάδας μας. Η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη».

Αργύρης Λίβας (εκπρόσωπος ΟΣΦΠ): “Με μισή σειρά μπήκε η παρέμβασή μας στο αρχείο σας και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Γνωρίζαμε ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και σε άλλες καταγγελίες που έχουμε κάνει, δεν μας απαντάει ο εισαγγελέας. Ακόμα και το έγγραφο που στέλνει σε εσάς, αναφέρει ότι πάει στο αρχείο. Έχουμε καταθέσει και φωτογραφικό υλικό, αλλά δεν έχει μπει στον κόπο να μας απαντήσει”.

Τα γεγονότα του Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ:

Ακολουθεί η εκδίκαση της υπόθεσης για τον αγώνα της Τρίπολης και την ένταση που είχε επικρατήσει μεταξύ του φροντιστή του “Δικεφάλου”, Μελετλίδη, και ανθρώπων του Αστέρα.

Μπίρδας (ΠΑΟΚ): «Από τη συμπλήρωση του αξιωματούχου του αγώνα, του διαιτητή, η εξύβριση θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιον. Ο κ. Μελετλίδης είχε απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο και ανέφερε την κουβέντα που γράφει ο διαιτητής. Εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις συνθήκες και όχι προς το διαιτητή, άρα δεν υπάρχει εξύβριση και ζητάμε την απαλλαγή του”.

Η εκδίκαση του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ:

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού, Σπυρίδων Καποδίστριας, διαβάζει την επιστολή του διαιτητή του ντέρμπι, Γιώργου Κομίνη, ο οποίος δεν παρίσταται «για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους» και επικαλείται όσα ανέφερε στο φύλλο αγώνα.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τη μη παρουσία του κ. Κομίνη και τονίζουν πως είναι άκρως απαραίτητο να βρίσκεται στη διαδικασία. Γι’ αυτόν το λόγο ζητούν αναβολή και να κληθεί πάση θυσία ο διαιτητής του ντέρμπι.

Λάκης Σημαιοφορίδης (ΠΑΟΚ): “Θεωρούμε ως ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι η παρουσία του κ. Κομίνη είναι άκρως απαραίτητη στη διαδικασία. Ζητούμε την αναβολή της υπόθεσης και ζητούμε να υποχρεωθεί να παραστεί. Μας στερεί ένα πρωτάθλημα ο κ. Κομίνης και πρέπει να είναι εδώ να δώσει απαντήσεις σε όλους. Δεν θα είναι δίκαιη η κρίση χωρίς την παρουσία του διαιτητή”.

Μπίρδας (ΠΑΟΚ): “Υποπίπτει σε απρέπεια αν δεν έρθει ο διαιτητής”.

Ο κ. Καποδίστριας λέει ότι κατανοεί τις ενστάσεις του ΠΑΟΚ, αλλά τονίζει ότι είναι αδύνατη η βίαιη προσαγωγή του κ. Κομίνη.

Σημαιοφορίδης (ΠΑΟΚ): “Πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο διαπίστωσε ότι υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να γίνει ο αγώνα. Αν κάλεσε τις ομάδες –και πώς το έκανε- για να μπουν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη διακοπή. Κάποιος καταστρέφει μία ομάδα και της στερεί ένα πρωτάθλημα. Πρέπει να έρθει εδώ για να καταθέσει, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι μία δίκαιη δίκη και μία δίκαιη απόφαση”.

Αχιλλέας Μαυρομάτης (ΠΑΟΚ): “Πρέπει να μάθουμε αν η ΑΕΚ επέμενε και ρωτούσε να μάθει πρώτα αν θα κατακυρωθεί το γκολ”.

Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ): «Κύριε πρόεδρε, το πρωτάθλημα έχει διακοπεί. Ο κ. Κομίνης αναφέρει ότι σήμερα δεν μπορεί να έρθει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Όποτε μπορείτε και μπορεί…”.

Σημαιοφορίδης (ΠΑΟΚ): “Αν δεν έρθει, να διευκρινίσει γραπτώς ορισμένα πράγματα”

Η ΑΕΚ διαφωνεί με το ενδεχόμενο αναβολής και ζητά να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση. Μάλιστα, επικαλείται και την έγγραφη κατάθεση του διαιτητή Αρετόπουλου για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, όπου ο ΠΑΟΚ δεν είχε αντιδράσει στη μη παρουσία του.

Ρίζου (ΑΕΚ): “Θα υπενθυμίσουμε στο δικαστήριο σας ότι το πρωτάθλημα διεκόπη εξαιτίας αυτών των γεγονότων και γι’ αυτό τώρα δεν παίζουν οι ομάδες. Υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο. Οποιαδήποτε αναβολή δεν θα είναι καλή για το πρωτάθλημα. Πρέπει να γίνει άμεση εκδίκαση. Αναβολή έστω και ωρών θα είναι κατά της υπόθεσης και κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ομάδες που δεν έχουν καμία υπαιτιότητα δεν παίζουν εξαιτίας αυτού του αγώνα. Δεν υπάρχει προσβολή επί πλαστότητας του φύλλου αγώνα”.

Μικρή διακοπή για να εξετάσει το δικαστήριο το αίτημα του ΠΑΟΚ.

Το δικαστήριο δεν απορρίπτει, αλλά επιφυλάσσεται του δικαιώματος του ΠΑΟΚ. Ως εκ τούτου, η διαδικασία συνεχίζεται…

Διαμαρτύρεται για την εξέλιξη ο «Δικέφαλος» του Βορρά.

Μαυρομμάτης (ΠΑΟΚ): “Ζητάμε μια δίκαιη νίκη, όχι με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα”.

Πρώτος εξετάζεται ο Βασίλης Δημητριάδης, που εκπροσωπεί την ΑΕΚ «σε οτιδήποτε έχει σχέση με το αγωνιστικό και την ασφάλεια της ομάδας».

Ο κ. Καποδίστριας τον ρωτά ποιες ήταν οι ενέργειες και πώς κινήθηκε ο διαιτητής Κομίνης.

Δημητριάδης (ΑΕΚ): ” Ο διαιτητής δείχνει σέντρα. Ότι είναι γκολ δηλαδή. Στη συνέχεια υπάρχει ενδοεπικοινωνία με τον β’ βοηθό, κ. Ποντίκη. Υπάρχει από την πλευρά μας μια διαμαρτυρία για οφσάιντ. Του λέει ο κ. Ποντίκης να πάει κοντά του, στην πλάγια γραμμή, περίπου 2-3 λεπτά. Κατόπιν, σήκωσε το χέρι ο διαιτητής και έδειξε οφσάιντ.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΠΑΟΚ. Αρχικά ήταν οι ποδοσφαιριστές του. Υπήρχε μια αναστάτωση, μια ένταση. Υπήρξαν πιέσεις και διαμαρτυρίες από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Κομίνης φώναξε στο κέντρο του γηπέδου τους Σιμόες και Βιεϊρίνια και τους ενημέρωσε ότι το γκολ είναι οφσάιντ. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τους παίκτες των γηπεδούχων.

Δυο φορές ενημέρωσε ο κ. Κομίνης ότι είναι οφσάιντ. Μια όταν σήκωσε το χέρι και μετά στους αρχηγούς των δύο ομάδων.

Ο Μαουρίτσιο το είπε στον κ. Σαββίδη και εκείνη την στιγμή μπήκε στο γήπεδο συνοδεία 6-8 ατόμων και κάνει μια κίνηση, ζητώντας από τους παίκτες της ομάδας του να φύγουν. Ήταν άτομα της προσωπικής του ασφάλειας αυτά που μπήκαν.

Δεν ήταν διαπιστευμένος στο φύλλο αγώνα ο κ. Σαββίδης. Έκανε χειρονομία έντονα να σηκωθεί η ομάδα του και να φύγει. Μετά έφτασε στα 2-3 μέτρα από τον διαιτητή. Κάτι του είπε, αλλά δεν κατάλαβα τι. Ήταν εκνευρισμένος και δεν έγινε κίνηση από κάποιον να τον σταματήσει. Ο Βιεϊρίνια μόνο του έκανε κίνηση με το χέρι να μην ζητήσει από την ομάδα να φύγει.

Έφυγε από τον διαιτητή μετά, γύρισε προς τα πίσω και μετά κατευθύνθηκε στον πάγκο της ομάδας μας. Εγώ ήμουν στο ενδιάμεσο. Ήταν μαινόμενος και είχε επιθετικές διαθέσεις. Στον πάγκο μας πήγε να διαμαρτυρηθεί, να πιέσει για το ακυρωθέν γκολ πιθανότατα”.

Το όπλο το είδα όταν γύρισε πίσω. Τη δεύτερη φορά. Φώναζε, δεν κατάλαβα αν έβριζε. Ήταν σε μια έκρυθμη κατάσταση. Προσέγγισε τον πάγκο μας μια φορά, έφυγε και επέστρεψε πάλι στον πάγκο μας. Μετά πήγε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Την πρώτη φορά φορούσε το μπουφάν και τη δεύτερη όχι. Ήρθε σε μένα και με απώθησε βίαια. Εγώ το μόνο που του είπα ήταν ‘Γιατί σε μένα; Είναι οφσάιντ…’. Μου είπε κάτι, αλλά δεν κατάλαβα τι.

Όταν γύρισε να φύγει, φάνηκε το όπλο. Δεν έκανε κίνηση να το βγάλει. Ήταν σε θήκη. Δεν το έβγαλε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έβγαλε το μπουφάν τη δεύτερη φορά. Προφανώς ήθελε να φανεί το όπλο; Προσπαθώ να σκεφτώ για ποιο λόγο βγήκε χωρίς μπουφάν τη δεύτερη φορά… Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική για όλους μας, ειδικά για τους ποδοσφαιριστές.

Στον αγωνιστικό χώρο απαγορεύονται τα όπλα ακόμα και από αστυνομικούς. Μου προξένησε σοκ, φόβο και ανησυχία. Όταν ήρθε σε μένα, με απώθησε βίαια, μου είπε κάτι, αλλά δεν το κατάλαβα. Μας χώρισαν οι άνθρωποι που ήταν πίσω του. Τον τράβηξαν. Μπήκε να διαμαρτυρηθεί για το ακυρωθέν γκολ. Ο κ. Σαββίδης έγινε έξαλλος από τη στιγμή που ξεκάθαρα του είπε κάτι ο Μαουρίσιο.

Η αποστολή τρομοκρατήθηκε από τη στιγμή που είδαμε το όπλο και την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Και τις δυο φορές, συνολικά πέντε λεπτά έμεινε μέσα μαζί με τη συνοδεία του.

Την πρώτη φορά που μπήκε ο κ. Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο, ο Λούμπος Μίχελ κατευθύνθηκε στον διαιτητή και κάτι του είπε. ‘Σήμερα εσύ τελείωσες’ στα αγγλικά, γράφει το φύλλο αγώνα. Είδα ότι κάτι του είπε στο αυτί και του έδειξε με το χέρι που δείχνουν ότι τελείωσες.

Η επίθεση στον ρεπόρτερ της NOVA δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου.

Αφού αποχώρησε ο κ. Σαββίδης, ο κ. Κομίνης ζήτησε από τους βοηθούς του να πάνε στα αποδυτήρια. Είχαμε προσωρινή διακοπή. Μαζέψαμε τα μέλη της ομάδας για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ύστερα από πέντε λεπτά φύγαμε και εμείς”.

Ο κ. Καποδίστριας ρωτά τον κ. Δημητριάδη για το κλίμα στις κερκίδες.

Δημητριάδης: «Δημιουργήθηκε μια ένταση στην κερκίδα εξαιτίας του ακυρωθέντος γκολ. Υπήρχε ένας αναβρασμός για τη φάση, όχι κάτι παραπάνω. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι παραπάνω”.

Ο κ. Καποδίστριας ρωτά για το όπλο.

Δημητριάδης: “Όταν με απώθησε, δεν είδα κίνηση του Ιβάν Σαββίδη να κάνει κίνηση για να βγάλει το όπλο.

Όταν πήγαμε στα αποδυτήρια, όλοι οι ποδοσφαιριστές μιλούσαν για το όπλο και υπήρχε αναστάτωση. Παίρνανε τηλέφωνα οικεία τους πρόσωπα για να δουν αν είναι καλά η σωματική τους ακεραιότητα.

Στα αποδυτήρια των διαιτητών ήταν ο Μηνάς Λυσάνδρου και ο Μάκης Γκαγκάτσης. Εγώ δεν ήμουν μέσα. Η τελευταία ενημέρωση από τον διαιτητή ήταν ότι ματς θα κατακυρωθεί με 1-0 υπέρ της ΑΕΚ. Δεν μας κάλεσε για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μας είπε ότι διακόπτει τον αγώνα για τα γεγονότα στον αγωνιστικό χώρο, για την ένταση και την εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ.

Στα αποδυτήρια ήταν τρομοκρατημένοι όλοι οι παίκτες από την εισβολή και τη θέα του όπλου”.

Ο κ. Καποδίστριας αναφέρει ότι, βάσει του φύλλου αγώνα, ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε στον διαιτητή ότι εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατούσε, η ΑΕΚ αδυνατούσε να μπει στο γήπεδο και να συνεχιστεί ο αγώνας και τον ρωτάει τι φοβήθηκαν οι παίκτες. «Εγώ οφείλω να τα ρωτάω όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημητριάδης: ” Είναι σοκαριστικό να υπάρχει όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Δεν προπηλακίστηκε, ούτε χτύπησε κάποιος παίκτης. Όμως όλο αυτό που έγινε και όταν οι πάντες είδαν το όπλο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, έκαναν τους παίκτες να φοβηθούν να βγουν ξανά στον αγωνιστικό χώρο.

Αν θέλαμε να φύγουμε από το γήπεδο, θα φεύγαμε μετά την εισβολή, όχι μετά τον διαιτητή.

Η κ. Ρίζου ρωτά τον κ. Δημητριάδη πόσες φορές έχει δει όπλο σε γήπεδο και εκείνος απαντά «πρώτη φορά». Στη συνέχεια, η νομικός της ΑΕΚ δείχνει τη φωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη και ρωτά «Έβγαλε τυχαία το μπουφάν ο κ. Σαββίδης;».

Δημητριάδης: «Σίγουρα όχι γιατί ζεσταινόταν… Το έβγαλε για να φανεί το όπλο; Δεν ξέρω τι να πω…».

Η κ. Ρίζου ρωτά τον κ. Δημητριάδη για το τι μπορεί να συνέβαινε, αν αμυνόταν στον κ. Σαββίδη. «Θα έβγαινε το όπλο;», τον ρωτά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Ένταση μεταξύ των εκπροσώπων του ΠΑΟΚ και του κ. Καποδίστρια, ο οποίος εξηγεί ότι ο ίδιος διευθύνει την εκδίκαση και ζητά στη δικηγόρο της ΑΕΚ να μην κάνει υποθετικές ερωτήσεις.

Καποδίστριας: “Από τη βίαιη απώθηση τρομάξατε;”.

Δημητριάδης: “Δεν θα φοβηθώ;”.

Ρίζου: “Ποιος ήταν ο λόγος που δεν αντιδράσατε στην επίθεση Σαββίδη;”.

Δημητριάδης: “Προσπαθούσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Πριν την επίθεση του κ. Σαββίδη, δεν υπήρξε καμία ένταση”.

Ρίζου: “Η κατάσταση των παικτών ήταν τέτοια που θα τους επέτρεπε να παίξουν;”.

Δημητριάδης: “Οι παίκτες ήταν σε κατάσταση φόβου, ανησυχίας, με τα κινητά ενημερώνονταν, μιλούσαν με τους συγγενείς τους”

Ρίζου: “Παρενέβησαν οι αστυνομικοί να συλλάβουν τον κ. Σαββίδη;”.

Δημητριάδης: “Όχι”.

Λυσσάνδρου (ΑΕΚ): “Μετά τη διακοπή ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο ο διαιτητής;”.

Δημητριάδης: “Όχι, δεν ξαναβγήκε στο γήπεδο».

Αντιδράσεις από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για την ερώτηση του κ. Λυσάνδρου και το κατά πόσο μπορεί να την καταθέσει. Φωνές (και) από τον κ. Καποδίστρια, που απαιτεί να πέσουν οι τόνοι.

Ερωτήσεις από την πλευρά του ΠΑΟΚ

Μαυρομμάτης: “Γυρνάει πίσω ο Σαββίδης αφού σας απώθησε και είδατε το όπλο;”.

Δημητριάδης: “Μόλις γύρισε, είδα το όπλο”.

Μαυρομάτης: “Η αντίδραση σας ποια ήταν;”.

Δημητριάδης: “Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μαζέψω τους παίκτες στον πάγκο, γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Εγώ πρέπει να είμαι ο πιο ψύχραιμος από όλους”.

Ο κ. Μαυρομμάτης δείχνει video της τηλεοπτικής μετάδοσης της NOVA, για να αποδείξει ότι δεν τρόμαξε κανένας.

Μαυρομμάτης: “Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν είδαν το όπλο”.

Δημητριάδης: “Μην το λέτε αυτό… Ο διαιτητής δεν μας κάλεσε να βγούμε ξανά στο γήπεδο”.

Ο κ. Μαυρομμάτης σχολιάζει πως γι’ αυτό θα ήθελε ο ΠΑΟΚ την παρουσία του κ. Κομίνη.

Μαυρομμάτης: “Στα αποδυτήρια ήσασταν τρομοκρατημένοι; Ζητάω, κύριε πρόεδρε, να δείτε τις κάμερες. Φαίνεται ότι δεν είχαν κανένα θέμα, είδαμε πώς ήταν. Ζητάμε να δείτε τις κάμερες”.

Καποδίστριας: “Το δικαστήριο επιφυλάσσεται με την έκδοση της απόφασής του να απαντήσει και στο συγκεκριμένο αίτημα”.

Μπίρδας: “Είστε 37 χρόνια στα γήπεδα, εσείς ως αρχηγός αφήσατε τους ποδοσφαιριστές σας να μιλήσουν στα κινητά;”.

Δημητριάδης: “Τα κινητά δεν απαγορεύονται. Είναι πλέον η προέκταση των χεριών τους”.

Μπίρδας: “Το σοκ απ’ ό,τι είπατε, ήταν το όπλο του κ. Σαββίδη;”.

Δημητριάδης: “Το σοκ ήταν η εισβολή, η παρουσία των ανθρώπων από πίσω του και του όπλου”.

Ο κ. Μπίρδας ζητά από τον κ. Δημητριάδη να εξηγήσει τι σήμαινε το “τελείωσες” του Μίχελ στον Κομίνη.

Δημητριάδης: “Έχει διπλή σημασία. Μπορεί να του είπε ότι τελείωσες σήμερα από τη διαιτησία ή γενικά… Δεν ξέρω του τι είπε”.

Μπίρδας: “Είπε κάτι ο κ. Σαββίδης στον διαιτητή”;

Καποδίστριας: “Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο φύλλο αγώνα”.

Μπίρδας: “Πότε μάθατε ότι το γκολ θα μετρήσει;”.

Δημητριάδης: “Ήρθε ο κ. Λυσάνδρου μετά από δυο ώρες και μας είπε ότι το γκολ μέτρησε και ότι διακόπτεται το ματς”.

Μπίρδας: “Βγήκε ο ΠΑΟΚ για προθέρμανση σε αυτήν τη δίωρη διακοπή;”.

Δημητριάδης: “Δεν μπορώ να το γνωρίζω, εμείς ήμασταν στα αποδυτήρια”.

Ο Δημητριάδης επαναλαμβάνει ότι οι συνοδοί του Ιβάν Σαββίδη δεν πείραξαν ούτε τον ίδιο, ούτε κάποιον άλλον.

Γκαγκάτσης: “Δεν μπήκατε καμία στιγμή στα γραφεία των διαιτητών;”

Δημητριάδης: “Όχι, έφτασα μέχρι την πόρτα για να ενημερωθώ”.

Γκαγκάτσης: “Δεν είπατε κάτι για την οικογένεια του διαιτητή;”.

Δημητριάδης: “Όχι”.

Σημαιοφορίδης: “Λέτε ότι οι παίκτες τρομοκρατήθηκαν και από τους συνοδούς;”

Δημητριάδης: “Οι συνοδοί δεν είδα να χτυπούν. Αυτοί που ήρθαν πίσω από εμένα, δεν με πείραξαν. Ένας που ήταν από πίσω προσπάθησε να κρατήσει τον Σαββίδη. Οι παίκτες τρομοκρατήθηκαν από τον Σαββίδη, τους συνοδούς και από το όπλο”.

Γκαγκάτσης: “Ο κ. Στυλιάρας, που ήταν ο 4ος διαιτητής, βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για να επιθεωρήσει;”

Δημητριάδης: “Δεν το γνωρίζω”.

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του κ. Δημητριάδη. Ερωτηθείς από τον κ. Μπίρδα αν έχει δώσει καταθέσεις στην Αθλητική Βία, απάντησε ότι έχει δώσει δύο. Ακολουθεί η εξέταση του υπεύθυνου ασφαλείας της Τούμπας και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ηλία Γεροντίδη.

Ξεκινά και πάλι η διαδικασία, μετά την ολιγόλεπτη διακοπή.

Γεροντίδης: “Τα πάντα ήταν ήρεμα μέχρι την επίτευξη του γκολ, όπως όλοι είδατε… Μετά το γκολ, είδαμε τον διαιτητή να κατευθύνεται προς τη σέντρα μαζί με τον βοηθό. Όλοι κατάλαβαν αυτό. Εν συνεχεία, βλέπουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ του διαιτητή και των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Εγώ ήμουν δίπλα στη φυσούνα.

Στη συνέχεια, ο διαιτητής δεν ήξερε τι να σφυρίξει. Σταμάτησε το ματς και μετά έγιναν όλα τα υπόλοιπα. Υπήρχε αγανάκτηση. Ο κόσμος όμως ήταν άψογος. Υπήρχε τάξη και ασφάλεια. Μετά έγινε ό,τι είδαμε…

Μετά έγινε η είσοδος του κ. Σαββίδη με 2-3 άτομα. Εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο από τα αποδυτήρια. Μπήκε μέσα από τη φυσούνα. Ήταν μέλη της συνοδείας του. Μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός που νόμιμα του έχει παραχωρηθεί. Μπήκε από αγανάκτηση για όλα όσα έγιναν».

Ο κ. Καποδίστριας ρωτά αν δικαιολογείται η κίνηση του κ. Σαββίδη.

Γεροντίδης: “Επειδή το γκολ έκρινε τα πάντα. Ο διαιτητής άλλαζε τις αποφάσεις του. Η πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη ήταν να απομακρυνθούν από το γήπεδο, σε ένδειξη αγανάκτησης και διαμαρτυρίας.

Με την κίνησή του, ο ποδοσφαιριστής Βιεϊρίνια ήθελε να αποτρέψει το να πάρει ο κ. Σαββίδης την ομάδα και να φύγει. Εκείνος επέμενε. Ο

κ. Σαββίδης μπήκε με διάθεση να διαμαρτυρηθεί. Πήγε να απομακρύνει τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Δεν προσέγγισε τον διαιτητή. Η απόστασή τους ήταν 15 με 20 μέτρα”.

Καποδίστριας: “Εκείνη την ώρα, εισήλθε και ο κ. Μίχελ και προσέγγισε τον διαιτητή”.

Γεροντίδης: “Δεν ξέρω τι είπε ο κύριος Μίχελ. Μετά, απ’ όσο ξέρω, έφυγε κι αυτός”.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του ΠΑΟΚ τονίζει ότι δεν είδε την απώθηση του ρεπόρτερ της NOVA

Γεροντίδης: «Ο κ. Σαββίδης πρέπει να προκλήθηκε από τον πάγκο της ΑΕΚ. Άκουσα κάποιες φωνές από τον πάγκο της ΑΕΚ. Απ’ όσο ξέρω, δεν τους είπε κάτι. Κάποια στιγμή, έφυγε μόνος του χωρίς να τον αποτρέψει κανένας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έφυγε. Μετά, βγήκε ξανά έξω. Δεν είδα καμιά απώθηση από τον κ. Σαββίδη. Τη δεύτερη φορά δεν φορούσε το μπουφάν του. Έφερε όπλο, στη ζώνη του, στη δεξιά πλευρά του. Το όπλο παρέμεινε στη θήκη.

Γεροντίδης (αφού ρωτήθηκε από τον κ. Καποδίστρια): “Προφανώς από αγανάκτηση και ένταση έβγαλε το μπουφάν”.

Καποδίστριας: “Γιατί είχε το όπλο μαζί του;”

Γεροντίδης: “Προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα…”.

Καποδίστριας: “Ένιωθε απειλή στο γήπεδο της Τούμπας και είχε όπλο; Έχει απειληθεί ο κ. Σαββίδης;”.

Γεροντίδης: “Έχει απειληθεί ο κ. Σαββίδης. Δεν γνωρίζω από ποιον. Το γνωρίζω από το περιβάλλον του”.

Καποδίστριας: “Αφού απαγορεύεται η κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, γιατί το έφερε πάνω του;”

Γεροντίδης: “Προφανώς, ούτε εκείνος το κατάλαβε ότι το είχε πάνω του. Εκ παραδρομής το ξέχασε. Το ότι έβγαλε το σακάκι του φανερώνει ότι δεν το είχε πάνω του επίτηδες. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε τρόμος και ανησυχία. Άλλωστε, εκ των υστέρων κατάλαβαν όλοι ότι έφερε το όπλο πάνω του. Κανένας μας δεν ήξερε ότι ο κ. Σαββίδης είχε όπλο πάνω του.

Μετά τη δεύτερη είσοδο έφυγε ο κ. Σαββίδης. Φαίνεται ότι η λαβή του όπλου είναι ανάποδα για αριστερόχειρες όπως ο κ. Σαββίδης. Η ΠΑΕ ΑΕΚ μπορεί να υποστηρίζει τα δικά της.

Στα αποδυτήρια η κατάσταση ήταν πέρα για πέρα ήρεμη. Εκ των υστέρων ο διαιτητής έφυγε στα αποδυτήρια του και έμεινε εκεί. Η ΑΕΚ ύστερα από 7-8 λεπτά αποχώρησε από το γήπεδο. Κανένας δεν κατάλαβε αν έγινε διακοπή από τον διαιτητή. Ο ΠΑΟΚ έμεινε μέσα στο γήπεδο 20-30 λεπτά. Στα αποδυτήρια, η κατάσταση ήταν πέρα για πέρα ομαλή.

Στα αποδυτήρια η κατάσταση ήταν ήρεμη. Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν σε φυσιολογική κατάσταση. Ο κόσμος στο γήπεδο ήταν υποδειγματικός και μετά από όλα όσα έγιναν”.

Ο Κομίνης σε κάποια φάση βγήκε και σφύριξε για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο, δεν ξέρω γιατί δεν βγήκαν οι παίκτες της ΑΕΚ. Ορισμένοι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν ήδη έξω”.

Καποδίστριας: “Η ΑΕΚ ποιον λόγο επικαλέστηκε;”.

Γεροντίδης: “Δεν ξέρω. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ βγήκαν, αυτοί της ΑΕΚ όχι. Το γκολ κατακυρώθηκε στα αποδυτήρια περίπου μια ώρα μετά”.

Μπίρδας: “Η ΑΕΚ αν δεν μετρούσε το γκολ, θα έβγαινε να παίξει;”.

Γεροντίδης: Πιστεύω ναι.

Μπίρδας: “Το ακούσατε;”

Γεροντίδης: “Ναι”.

Γεροντίδης: “Όταν βγήκε ο Στυλιαράς, δεν υπήρχε κίνδυνος για τη διεξαγωγή του αγώνα. Είχαν αποχωρήσει όλοι, είχαν μείνει μόνο 200 άτομα”.

Η κ. Ρίζου ρωτά αν οι αστυνομικοί μπορούν να φέρουν όπλα στο γήπεδο.

Γεροντίδης: “Απ’ όσο ξέρω, δεν απαγορεύεται. Υπάρχει μια πρακτική που λέει ότι αν υπάρχει συνάθροιση κόσμου, να μην φέρουν όπλο. Αν και στις διμοιρίες, 1-2 άτομα έχουν όπλο”.

Ρίζου: “Ήταν νόμιμη η εισβολή του κ. Σαββίδη;”

Γεροντίδης: “Όχι”.

Ρίζου: “Αποτρέψατε τον κ. Σαββίδη να φέρει όπλο;”.

Γεροντίδης: “Όχι, δεν τον απέτρεψα. Ενδεχομένως να μην έπραξα και εγώ σωστά”.

Η κ. Ρίζου δείχνει φωτογραφία του κ. Σαββίδη και οκτώ ακόμη ατόμων να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και ρωτά «Γιατί δεν τους αποτρέψατε;».

Γεροντίδης: «Ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση”.

Η κ. Ρίζου αμφισβητεί τα λεγόμενα του μάρτυρα, ρωτώντας τον: «Εδώ βλέπετε έναν ήρεμο άνθρωπο;”

Γεροντίδης: “Δεν μπορώ να γνωρίζω».

Ρίζου: “Μπήκαν μέσα με τον κ. Σαββίδη άλλα οκτώ άτομα. Δεν αισθάνεστε ότι έχετε υποχρέωση να τους εμποδίσετε;”.

Γεροντίδης: “Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε παιχνίδι, είχε διακοπεί”.

Ρίζου: “Είχε κηρύξει διακοπή ο διαιτητής;”.

Γεροντίδης: “Όχι”.

Ρίζου: “Την ώρα που μπήκε ο κ. Σαββίδης υπήρχαν αστυνομικοί;”.

Γεροντίδης: “Υπήρχαν δεξιά και αριστερά από τη φυσούνα”.

Ρίζου: “Επιτρέπεται στη σουίτα να φέρει όπλο ο κ. Σαββίδης; Ο καθένας δεν ελέγχεται μπαίνοντας στο γήπεδο;”.

Γεροντίδης: “Όποιος έχει νόμιμη άδεια οπλοφορίας μπορεί παντού να φέρει το όπλο του, ακόμα και στην κερκίδα”.

Ρίζου: “Οι αστυνομικοί είδαν το όπλο του Σαββίδη;”.

Γεροντίδης: “Όχι, αλλιώς θα του έλεγαν κάτι”.

Αναφερόμενος στον Λούμπος Μίχελ, ο κ. Γεροντίδης λέει: «Δεν είχε απειλητική διάθεση ο Μίχελ”.

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του κ. Γεροντίδη. Ακολουθεί η εξέταση του Μάκη Γκαγκάτση, ως διάδικος. Ο κ. Λυσάνδρου τονίζει πως θα παρέμβει ανά πάσα στιγμή στα λεγόμενα του κ. Γκαγκάτση.

Γκαγκάτσης για τις ενέργειες Κομίνη: «Τουλάχιστον 7-8 λεπτά μετά, σηκώνει το χέρι του ως οφσάιντ».

Γκαγκάτσης: “Όσον αφορά την είσοδο του κ. Σαββίδη, μπήκε αγανακτισμένος από την απόφαση του διαιτητή. Μπήκε για να κάνει νόημα στους παίκτες του ΠΑΟΚ να φύγουν από το γήπεδο. Δεν είχε δικαίωμα να εισέλθει στο γήπεδο. Αγανακτισμένος ήταν και ήθελε οι παίκτες του να φύγουν. Οι Βιεϊρίνια και Βαρέλα διαφώνησαν και η ομάδα έμεινε στον αγωνιστικό χώρο. Το ματς έκρινε τίτλο και για την ομάδα μας ύστερα από 33 χρόνια…

Ο κύριος Μίχελ πήγε να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή».

Καποδίστριας: “Συγγνώμη, δηλαδή έχει δικαίωμα όποιος θέλει να μπει μέσα;”.

Γκαγκάτσης: “Δεν ήταν σωστό, αλλά ήταν ένα ματς το οποίο έκρινε τίτλο έπειτα από 33 χρόνια για την ομάδα μας. Ο Μίχελ του είπε ‘you are finished’ και του έκανε κίνηση ότι είναι καθαρό το γκολ. Του είπε τελείωσες επαγγελματικά γιατί είναι ένα ματς το οποίο κρίνει τίτλο και έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος. Ο κ. Μίχελ του το είπε διαιτητικά, γιατί ήταν γνωστός διαιτητής. Δεν ήταν μόνο αυτός όμως, ήταν και παράγοντες των δύο ομάδων”.

Υπήρχαν ειρωνικά χειροκροτήματα από την πλευρά της ΑΕΚ και γι’ αυτό κινήθηκε προς τον πάγκο της ο κ. Σαββίδης. Τον απέτρεψαν τα μέλη της ασφάλειάς του. Δεν τους είπε κάτι, μιλάει ρώσικα και ο μεταφραστής του ήταν μακριά.

Καποδίστριας: “Στο φύλλο αγώνα, ο Κομίνης λέει ότι ο Μίχελ του το είπε με απειλητικό ύφος”.

Γκαγκάτσης: “Δεν έχει σε καμία περίπτωση απειλητικό ύφος…

Από αγανάκτηση και έξαψη έβγαλε το σακάκι του ο κ. Σαββίδης, όχι για να κάνει επίδειξη του όπλου. Το έχουμε δει και άλλες φορές στον αθλητισμό. Ο κ. Ιωαννίδης στο μπάσκετ έχει βγάλει το σακάκι του από αγανάκτηση για διαιτητική απόφαση. Δεν ήθελε να επιδείξει το όπλο του. Λογικά το ξέχασε, το είχε απλά στη ζώνη του και δεν έκανε κάποια κίνηση. Δεν είδα το περιστατικό με τον κ. Δημητριάδη, το διάβασα μετά στο φύλλο αγώνα.

Ο διαιτητής ήθελε να συνεχίσει τον αγώνα. Δεν είχε πάρει την οριστική του απόφαση. Μας είπε ότι θα μας ανακοινώσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο την απόφασή του για το γκολ. Η ΑΕΚ είπε ότι ήθελε να ξέρει την απόφαση για να δει αν θα συνεχίσει το ματς. Ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι αν μετρήσει το γκολ, η ΑΕΚ δεν μπαίνει μέσα, ενώ αν δεν το μετρήσει, θα συνεχίσουμε.

Το όπλο δεν το είδε κανένας παίκτης της ΑΕΚ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έφυγαν αμέσως. Αν το είχαν δει και ήταν τόσο σοκαριστικό, θα είχαν φύγει αμέσως για τα αποδυτήρια”.

Καποδίστριας: “Γιατί ο κ. Κομίνης δεν γράφει αυτά που λέτε στο φύλλο αγώνα;”.

Γκαγκάτσης: “Υπάρχει ανακρίβεια στο φύλλο αγώνα. Γι’ αυτό και θέλαμε τον κύριο Κομίνη εδώ”.

Καποδίστριας: “Δεν λέει ότι αρνήθηκε η ΑΕΚ. Δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει εξαιτίας της ανασφάλειας. Η ΑΕΚ δηλώνει ανυπαίτια για τη διακοπή. Από πού προκύπτει ο εκβιασμός;».

Γκαγκάτσης: «Ο κύριος Κομίνης έλεγε ‘μπείτε’. Η ΑΕΚ έλεγε ‘θέλουμε την απόφασή σας για το αν είναι γκολ’ και ο διαιτητής είπε ότι θα ανακοινώσει το γκολ στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό γινόταν για μιάμιση ώρα. Αν ο διαιτητής έλεγε 0-0, η ΑΕΚ θα έβγαινε κανονικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κομίνης είπε από τα αποδυτήρια ότι ήταν γκολ. Σφύριξε στο διάδρομο και ο κ. Στυλιάρας είχε επιθεωρήσει τον χώρο».

Καποδίστριας: “Λέτε ότι ήταν μια μεθόδευση της ΑΕΚ;”.

Γκαγκάτσης: “Ναι”.

Γκαγκάτσης: “Ο Κονέ έχει δηλώσει ότι ο διαιτητής μας είπε να βγούμε έξω. Ο Χιμένεθ είπε ότι ο πρόεδρος μας είπε να μην βγούμε. Κάποιοι παίκτες είπαν ότι δεν είχαν δει το όπλο. Στα αποδυτήρια υπήρχαν φωνές χαράς από την ΑΕΚ, για την εξέλιξη της διακοπής”.

Η κ. Ρίζου ρωτά για το γκολ και την κλήση των αρχηγών, καθώς και το αν η αλλαγή της απόφασης έγινε μετά την εισβολή Σαββίδη.

Γκαγκάτσης: “Ο διαιτητής αποφάσισε πριν την εισβολή του κ. Σαββίδη. Απλά, εμείς μάθαμε την απόφασή του μετά».

Ρίζου: “Είπατε ότι για δυο ώρες ο κ. Λυσάνδρου έλεγε στον διαιτητή ότι δεν βγαίνει, αν δεν ξέρει την απόφαση. Ξέρετε ότι έπρεπε να καταχωρηθεί μια τέτοια συμπεριφορά στο φύλλο αγώνα”.

Γκαγκάτσης: “Ο κ. Κομίνης συνέταξε μετά το φύλλο αγώνα. Είναι ανακριβές το φύλλο αγώνα. O κ. Λυσάνδρου είπε ότι θα κάνει δήλωση για την ομάδα του, για να καταχωρηθεί”.

Ο κ. Γκαγκάτσης υποστηρίζει ότι και ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Κομίνη να κάνει δήλωση, κάτι που δε συνέβη. Γι’ αυτό και η πλευρά του ΠΑΟΚ ήθελε την παρουσία του διαιτητή στην εκδίκαση.

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του κ. Γκαγκάτση. Ακολουθεί ολιγόλεπτη διακοπή, ενώ οι δύο πλευρές προσκομίζουν κάποια έγγραφα. Τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και η ΑΕΚ έχουν πάρει διορία για να καταθέσουν τα υπομνήματά τους.

Λυσάνδρου (ΑΕΚ): «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν μίλησε ο κ. Γκαγκάτσης για μένα ήταν να ζητήσω αύξηση από την ΑΕΚ, εφόσον τρομοκρατώ την Τούμπα και έχω τέτοια δύναμη. Έχει ανέβει η αυτοεκτίμησή μου. Προφανώς, αστειεύομαι…

Ο κ. Κομίνης ουδέποτε ζήτησε από τις δυο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Πληροφορήθηκα για σφύριγμα, αλλά δεν το άκουσα. Αμέσως έτρεξα και ρώτησα τον κ. Κομίνη, ο οποίος μου είπε ότι δεν σφύριξε και ότι με έψαχνε γιατί είχα πάει να δω τους παίκτες. Στα αποδυτήρια της Τούμπας υπάρχει ένα δαιδαλώδες πέρασμα. Ο κ. Κομίνης, αν ήθελε να συμπληρώσει κάτι, θα το έγραφε. Έχει τοποθετηθεί τρεις φορές και είπε το ίδιο πράγμα.

Επειδή δεν πρέπει να μένουν ασάφειες, ο κ. Κομίνης ουδέποτε κάλεσε τις δυο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένας διαιτητής διεθνής και έχει υπάρξει σε κρίσιμα παιχνίδια τα οποία έχουν φτάσει σε αυτή την πειθαρχική επιτροπή και ήταν και στον περσινό τελικό του Βόλου. Έχω μια ένσταση για το αν ο κ. Γκαγκάτσης την ώρα των επεισοδίων ήταν κάτω. Όταν εγώ πήγα στη φυσούνα να δω τι γίνεται ήμουν με τον κ. Σαραϊδάρη. Εγώ τον κ. Γκαγκάτση δεν τον είδα κατά τη διάρκεια των περιστατικών.

Έχω μια ιδιότητα που είναι συγκεκριμένη. Μπορεί να είμαι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά η ιδιότητα δεν φεύγει. Αυτό που έπρεπε να κάνω και εγώ αλλά και οι άλλοι αξιωματούχοι, ήταν να δείξουμε ψυχραιμία και να μαζέψουμε τους ποδοσφαιριστές στον πάγκο μας. Έπρεπε να διαφυλάξουμε την ασφαλή παραμονή ή αποχώρηση μας από τον αγωνιστικό χώρο.

Ειπώθηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν φέρει πάντα όπλο μαζί του, άρα επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να έχει όπλο. Συγκεντρώσαμε τους παίκτες στον πάγκο, αρνούμαι το ειρωνικό χειροκρότημα που μας καταλογίζουν. Το θεωρώ και προκλητικό από την άλλη πλευρά”.

Στα αποδυτήρια υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Κάποιος φοβήθηκε περισσότερο, κάποιος ενδεχομένως καθόλου. Η πλειοψηφία όμως είχε τρομοκρατηθεί, ένιωθε ανασφάλεια. Μιλάμε για την εκτέλεση μια αθλητικής δραστηριότητας, χρειάζεται μια ψυχολογική ετοιμότητα. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα μαζί με τον διαιτητή και τον κ. Γκαγκάτση.

Η τελευταία αντίδραση του διαιτητή ήταν να ακυρώσει το γκολ. Είναι απόλυτα λογικό να μπουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ στα αποδυτήρια, διαμαρτυρόμενοι. Εγώ συμμετείχα σε μια περίπτωση, όταν ρώτησα τον κ. Κομίνη: ‘Σε τι κατάσταση είσαι εσύ ύστερα από τόσες διαμαρτυρίες;’.

Ρώτησα το διαιτητή με ποιο σκορ θα βγαίναμε και έθεσα θέμα ασφαλείας. Δεν θα απαντήσω για λογαριασμό του. Εγώ είπα ότι είναι καθαρά θέμα ασφάλειας. Η ασφάλεια υπαγορεύει το να βγει ο διαιτητής και να πει 1-0. Αν έλεγε κάτι άλλο, θα έμπαιναν όλοι μέσα. Εμείς αυτό που είπαμε στον Κομίνη, oτι αδυνατούμε λόγω ανασφάλειας, του το είπαμε για να το αξιολογήσει. Δεν του το είπαμε ως αντίρρηση. Έγιναν συζητήσεις για το αν υπήρχαν οι ασφαλείς συνθήκες για να γίνει το ματς.

Δεν έγινε κάποια συζήτηση που να αφορά το αποτέλεσμα. Έγινε για το αν υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για τη συνέχιση του αγώνα. Η ψυχολογική κατάσταση της ΑΕΚ δεν ήταν καλή. Εμείς το θέσαμε στον κύριο Κομίνη προς αξιολόγηση, δεν ήταν άρνηση. Το να τραβάμε από τα μαλλιά πράγματα για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, δεν είναι καλό.

Έχουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μπήκε ο ιδιοκτήτης συνοδευόμενος και με όπλο. Το παιχνίδι ήταν σε εξέλιξη. Αυτό ήταν σοκαριστικό, αν δεν ήταν δεν θα ήταν πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη. Σας προσκομίζουμε 17 πρωτοσέλιδα. Από το BCC και το CNN μέχρι τη Μάλτα και τον Παναμά.

Πριν άκουσα τόση συζήτηση για το αν έχει η όχι άδεια οπλοφορίας ο κ. Σαββίδης. Εδώ έχουμε κάτι πρωτοφανές. Μπήκε πρόεδρος ομάδας μέχρι τη σέντρα μαζί με την ασφάλειά του. Αν δεν ήταν κόντρα στα αθλητικά ιδεώδη, δεν θα υπήρχε απόφαση της ΕCA για την αποβολή του ΠΑΟΚ. Υπήρξε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και από εκεί αποφασίστηκε διακοπή του πρωταθλήματος. Είναι δυνατόν να διακόπτεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και δεν είναι λογική η διακοπή ενός αγώνα;

Ο πρωθυπουργός δεν περίμενε ούτε τον αγώνα του ΠΑΣ με τον Απόλλωνα το ίδιο βράδυ και τον ανέβαλε και αυτόν. Ήταν τόσο ακαριαία η απόφαση κι εμείς συζητάμε αν έχει άδεια οπλοφορίας ο Σαββίδης;

Από πού προκύπτει ότι αυτό το ματς κρίνει τον τίτλο; Μένουν 5 αγωνιστικές. Αυτά δεν τα λέω για εντυπωσιασμό, αλλά έχουμε ακούσει τόσα πολλά. Έχουμε έναν ιδιοκτήτη ομάδας που μπήκε μαινόμενος με όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Και δεν στάθηκε από μόνο του κανείς με την ατάκα του τεχνικού διευθυντή ‘You are finished’. Είναι τόσο ισχυρό και αυτό από μόνο του».

Ολοκλήρωσε ο κ. Λυσάνδρου και το λόγο παίρνει η κ. Ρίζου.

Ρίζου: «Σείστηκε όχι όλη η Ελλάδα, αλλά όλη η υφήλιος με την εικόνα του Σαββίδη να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο με όπλο. Ο κύριος Κομίνης υπήρξε θύμα απειλής του κ. Σαββίδη, που εισήλθε βίαια και οπλοφορώντας. Ο κ. Κομίνης υπέστη την εισβολή στον χώρο του. Μπήκε μέσα ένας ένοπλος, με 7-8 συνοδούς και ο ένοπλος δεν ενοχλήθηκε από κανέναν. Η κατακύρωση του γκολ στα αποδυτήρια, μας δείχνει ότι ο διαιτητής ήταν σε μια κατάσταση στην οποία δεν έπρεπε να βρεθεί. Ο Μίχελ του είπε ‘τελείωσες’. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση βρέθηκε ο διαιτητής.

Ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται, διότι με μια αυταρχική διάθεση θέλει να διαρκεί ο φόβος και η τρομοκρατία όσο τους συμφέρει. Ήθελε να πατήσουμε ένα κουμπί, να συνέλθουμε και να αγωνιστούμε.  Ο εισβολέας δεν είχε συλληφθεί. Ποιος έδινε εγγύηση ότι δεν θα έμπαινε ξανά μέσα ο ένοπλος;

Η αστυνομία δεν ήταν πουθενά. Έλαμψε δια της απουσίας της. Αυτό δημιουργούσε κλίμα ανασφάλειας. Δεν υπήρχε στους παίκτες το αίσθημα ψυχραιμίας για να διεκδικήσουν το καλύτερο που μπορούσαν από τον εν λόγω αγώνα.

Η ΑΕΚ ήταν αυτή που είχε αιφνιδιαστεί. Κοιμήθηκε με 5 βαθμούς διαφορά και ξύπνησε με 2 βαθμούς διαφορά. Και παρόλα αυτά δεν έκανε καμία ανακοίνωση, παρά πήγε να αγωνιστεί. Όλο αυτό, προσέδωσε στον Σαββίδη ασυδοσία, παντοδυναμία και θρασύτητα”.

Το λόγο παίρνει, εκ μέρους του ΠΑΟΚ, ο Μάκης Γκαγκάτσης:

Γκαγκάτσης: “Από την Κυριακή το βράδυ υπάρχει ανθρωποφαγία κατά του Ιβάν Σαββίδη. Επιχειρείται μια προσπάθεια εξόντωσης του ιδίου και του ΠΑΟΚ. Ξαφνικά, το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας και του ποδοσφαίρου είναι ο Σαββίδης. Το τι λένε τα ξένα κανάλια και τα ξένα δίκτυα δεν μας απασχολεί.

Φτάσαμε στο σημείο που δεν έπρεπε να φτάσουμε. Να γίνει μία δίκη με βάση τις εικόνες. Ακούσαμε ότι είναι αλαζόνας. Όταν έδινε χορηγία στη Λίγκα με 6 εκατομμύρια, ήταν αλαζόνας; Όταν έπαιρνε τη ΣΕΚΑΠ για να μην καταλήξει στα χέρια των Τούρκων, ήταν αλαζόνας; Δεν θα γίνει Ιφιγένεια να του χρεωθούν τα πάντα.

Η απόφαση της ECA πάρθηκε με βάση μόνο μια εικόνα. Τα πάντα ήταν απόλυτα ασφαλή για να βγει η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο. Και ο κ. Βασιλειάδης και όλοι έχουν δει απλώς την εικόνα. Το όπλο εκείνη τη στιγμή δεν το έχει δει κανείς. Άρα δεν μπορούσε ποτέ ο Κομίνης να διακόψει λόγω του όπλου. Το λέει και ο βοηθός Αλεξέας σε συνέντευξή του ότι δεν είδαν ποτέ το όπλο”.

Κλείνοντας, ο κ. Γκαγκάτσης κάνει ειδική μνεία στη «συγγνώμη» που ζήτησε ο Ιβάν Σαββίδης και τονίζει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι απείλησε τον διαιτητή του αγώνα. Το λόγο παίρνει ο κ. Μαυρομάτης…

Μαυρομάτης: «Δεν θα αναφερθώ στον βιασμό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου όπως την περιέγραψε ο κ. Γκαγκάτσης, αλλά ούτε και στα όσα έχει κάνει ο κ. Σαββίδης και το πόσο αγαπητός είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η οργάνωση του αγώνα ήταν εξαιρετική, παρά το γεγονός ότι έγινε μέσα σε 20 ώρες. Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν είχε ποτέ σε θέματα εμπρησμών και ξυλοδαρμών. Οργάνωση αγώνα και συμπεριφορά φιλάθλων ήταν εξαιρετικά.

Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν διαμαρτύρονται και αυτό φαίνεται στο video του αγώνα. Όλο αυτό αρχίζει από τις διαμαρτυρίες του κ. Λυμπερόπουλου. Από εκεί αρχίζει όλο αυτό που γίνεται. Δεν συνέβη τίποτα ακόμα και όταν όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν γύρω από τον επόπτη.

Ο κ. Σαββίδης είναι πρόεδρος της ομάδας. Όφειλε να συνειδητοποιήσει ότι είχε το όπλο πάνω του. Το κατηγορητήριο μιλάει για βίαιη είσοδο. Μπήκε μέσα περπατώντας και είπε ‘πάμε να φύγουμε’.

Σωστά του είπε ο Βιερίνια ‘όχι πρόεδρε’. Φεύγοντας, προφανώς κάτι ακούει από τον πάγκο της ΑΕΚ. Δεν είναι τρελός ο άνθρωπος. Κάτι γίνεται και αλλάζει κατεύθυνση. Όταν προκληθεί, δεν είναι ανθρώπινο να κινηθεί προς τα εκεί;

Δεν υπήρχε σκέψη να χρησιμοποιήσει το όπλο. Ήταν εκνευρισμένος και έβγαλε το σακάκι του. Εύστοχο ήταν το παράδειγμα του Γιάννη Ιωαννίδη και κινήθηκε χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι είχε το όπλο πάνω του. Αμέσως τον πήραν οι άνθρωποι της ασφάλειας του.

Δεν είχε καταλάβει πως είχε το όπλο πάνω του. Ούτε η απώθηση του κ. Δημητριάδη προκύπτει από κάπου. Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, δεν κρατάει πάνω 3 λεπτά. Το όπλο δεν το είδε κανένας.

Ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι βγήκαν, μόλις βγήκε ο διαιτητής. Δεν αναφέρει πουθενά ότι η διακοπή έγινε λόγω του όπλου. θα μπορούσε να ηρεμήσει η κατάσταση και να μπουν ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό γίνεται.

Ο Βράνιες λέει ότι είδε το όπλο, ενώ στην πραγματικότητα κάθεται και γελάει με τον Πρίγιοβιτς. Ο Κονέ λέει ότι περίμεναν αν θα μετρήσει το γκολ για να βγουν να παίξουν. Υπήρξε μεθόδευση. Αυτό ακριβώς έγινε. Είδα την άνεση με την οποία κινούνταν οι άνθρωποι της ΑΕΚ και στα πρόσωπά τους δεν υπήρχε κανένας φόβος.

Το πιο χοντρό λάθος του διαιτητή είναι ότι δεν βγήκε στη σέντρα να σφυρίξει και αν δεν θέλει η ΑΕΚ ας μην παίξει”.

Ο κ. Μαυρομμάτης προσκομίζει την άδεια οπλοφορίας του κ. Σαββίδη, όπου αναφέρεται ότι μόνο στα αεροδρόμια απαγορεύεται να έχει όπλο πάνω του.

«Συμφωνούμε ότι δεν είναι ωραία εικόνα. Αν ήθελε να απειλήσει κάποιον, θα το έκανε έτσι σε κοινή θέα;”, τονίζει και εστιάζει στη συγγνώμη που ζήτησε ο Ιβάν Σαββίδης για την εισβολή του.

Το λόγο παίρνει ένας ακόμη εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, ο κ. Σημαιοφορίδης.

Σημαιοφορίδης: «Έχουμε έναν ισχυρισμό ύπαρξης φόβου και τρόμου. Το δηλώνει η ΑΕΚ. Αυτό τον φόβο και τον τρόμο, τον διαπιστώνει ο Κομίνης; Δεν διαπιστώνει τίποτα. ‘Μου το είπαν’, λέει. Και λέω εγώ, ο άρχοντας του αγώνα διαπίστωσε φόβο και τρόμο; Ίσα ίσα, η ασφάλεια του αγώνα επιβεβαιώθηκε από τον κ. Στυλιαρά και από το γεγονός ότι ο κ. Κομίνης σφύριξε για να βγούν πάλι έξω να παίξουν.

Χρονικά, πόσο διαρκεί αυτός ο φόβος και ο τρόμος; Αφού μετά από μιάμιση ώρα τους ζητάνε να βγουν στο γήπεδο. Πώς αποδεικνύεται ο φόβος και ο τρόμος των παικτών της ΑΕΚ; Αφού δεν ενοχλούνται από κανέναν. Από πού προέρχεται ο φόβος και ο τρόμος, από την εμφάνιση ενός πιστολιού, λες και ο κ. Σαββίδης είχε σκοπό να το χρησιμοποιήσει; Θα τρελαθούμε τελείως…

Υπήρξα ποδοσφαιριστής και έχω ζήσει πολύ χειρότερα πράγματα με μπράβους να μας δέρνουν πριν μπούμε στο γήπεδο, όταν έπαιζα στον Παναθηναϊκό. Οι ποδοσφαιριστές δεν ένιωσαν τίποτα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν βγήκαν από μόνοι τους στον αγωνιστικό χώρο κάποιος τους ειδοποίησε, σφύριξε ο διαιτητής.

Ο διαιτητής λέει να βγείτε στο γήπεδο, τελειώσαμε. Έχει διαπιστώσει μέσω του κύριου Στυλιάρα ότι οι συνθήκες είναι ομαλές. Άρα με τι δικάζουμε; Με το φύλλο αγώνα ή με κάτι άλλο; Με το φύλλο αγώνα. Στο φύλλο αγώνα όμως, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για ανασφαλείς συνθήκες. Η δήλωση για φόβο και τρόμο αποδομήθηκε εντελώς”.

“Είναι δεδομένα ότι η διακοπή του αγώνα οφείλεται στη μη κάθοδο της ΑΕΚ, που είναι η υπαίτια”.

“Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το θέμα ήταν η είσοδος του κ. Σαββίδη με τους συνοδούς του. Εντοπίζεται ο φόβος και ο τρόμος σε ένα και μόνο πρόσωπο, στον κ. Σαββίδη. Πρέπει να τα λάβετε αυτά υπόψιν σας, αλλά θέλουμε και να μας τα διευκρινίσει και ο κ. Κομίνης.

Οι συνοδοί του Ιβάν Σαββίδη, τι παράνομο έκαναν; Δεν αναφέρεται πουθενά τίποτα. Τι έκαναν; Επειδή ήταν σωματώδεις; Η ΑΕΚ αυτοδιαψεύδεται. Από τη μία λένε ‘δεν κατεβαίνουμε’, από την άλλη το λένε μετά από 1,5 ώρα. Τι είδους φόβος και τρόμος είναι αυτός; Ο φόβος υπήρχε και μετά την αποχώρηση Σαββίδη; Έφυγε η αιτία του φόβου και του τρόμου.

Επειδή γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δικάσουμε με τα δημοσιεύματα και την ευαισθησία που δείχνουν κάποιοι σε άλλους. Δεν θα ερχόμασταν σε εσάς, αλλά θα πηγαίναμε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ή του ΠΣΑΤ. Εσείς πρέπει να αποδώσετε δικαιοσύνη με βάση τα πειθαρχικά έγγραφα.

Υπάρχει αμφισβήτηση ακόμα και για τον αν είναι Έλληνας ο κ. Σαββίδης. Εγώ χαίρομαι που μπορώ να μιλάω μαζί του στα ποντιακά”.

Ο κ. Καποδίστριας αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της διακοπής κλήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος απάντησε με δύο email.

«Δυστυχώς, ως τις 28/3 δεν είναι δυνατόν να παραστώ κοντά σας, λόγω οικογενειακού προβλήματος. Σε συνέχεια του παραπάνω μηνύματός μου, δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι θα μπορώ να παραστώ κοντά σας και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας. Θα μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματά σας γραπτώς», απάντησε ο Κομίνης.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα στείλει τώρα τις ερωτήσεις και ο Κομίνης θα έχει το περιθώριο να απαντήσει σε 48 ώρες. Περιθώριο 48 ωρών θα έχει και η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ για να καταθέσει τα υπομνήματά της.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

 

Loading