Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Καράογλου με Πάιατ και Λι (vds)

Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και τη νέα γενική Πρόξενο, Ελίζαμπεθ Λι, είχε την Τετάρτη (26/8) ο Θεόδωρος Καράογλου, στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Καρβουνίδου

Ο υφυπουργός τούς υποδέχθηκε με θέρμη στο γραφείο του, ενώ πριν τη μεταξύ τους συζήτηση ο κ. Καράογλου τους έδειξε το αυθεντικό  πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης το 1912, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Δείτε videos και φωτογραφίες του Politic από τη συνάντηση Καράογλου με Πάιατ και Λι:

Καράογλου: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ»

Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Καράογλου μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε αρχικά: «Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί επισήμως και στέλνουν ένα θετικό μήνυμα σε ότι αφορά τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά και την παράβαση κάθε έννοιας δικαίου από την τουρκική κυβέρνηση».

«Είμαστε μία χώρα που θέλει να ζήσει ειρηνικά με όλους τους γείτονες, θέλουμε να ζήσουμε σε μία περιοχή θα προοδεύουν όλοι οικονομικά και δεν θα έχουμε προβλήματα μεταξύ μας. Αν η Τουρκία έχει κάποια διαφορά απέναντι μας και αυτή είναι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και αν δεν μπορούμε να τα βρούμε οι δύο μας με διάλογο υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που μπορούμε να προσφύγουμε και να βρούμε λύση», σημείωσε επίσης ο κ. Καράογλου.

«Ζητάμε για μία ακόμα μία φορά μία ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εθνικό αυτό ζήτημα. Είμαστε βέβαιοι ότι και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και από τον κ. Πάιατ θα έχουμε αυτή τη στήριξη ώστε η Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί», τόνισε καταλήγοντας ο υφυπουργός.

Πάιατ: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μία ισχυρή σχέση»

Από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα την πανδημία του κορονοϊού.

«Ο υφυπουργός περιέγραψε όλους τους τομείς στους οποίους συνεχίζουμε να βλέπουμε την πρόοδο και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που η κ. Λι είναι ο νέος εκπρόσωπός μας που θα ακούει και θα διατηρεί αυτούς τους δεσμούς», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Επιπλέον, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια ισχυρή σχέση. Καταλήγοντας, ο Πρέσβης είπε ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη επικεντρωμένος σήμερα στην οικονομική ατζέντα.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις των δύο ανδρών:

Δείτε ακόμη:
Καράογλου: «Να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πιο σύγχρονο της Μεσογείου»

Loading