Τσουνάμι ανατιμήσεων: Αυξήσεις σε ρεύμα και αγαθά – Μέτρα ανακούφισης ανακοινώνει ο Γεωργιάδης (vid)

Πανδημία και φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Ευρώπη προεξοφλούν ένα δυναμικό κύμα ανατιμήσεων τόσο στην ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητάει τρόπους αναχαίτισης του προβλήματος, με μια σειρά από παρεμβάσεις.

Οι αυξήσεις τιμών σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών, φέρνουν τους καταναλωτές αντιμέτωπους με ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής.

Το ράλι που καταγράφεται εδώ και λίγους μήνες στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι έφτασε και στη χώρα μας, με τις πρώτες αυξήσεις τιμών να καταγράφονται τόσο σε τρόφιμα όσο και σε άλλα καταναλωτικά είδη.

Η διεθνής τιμή των δημητριακών είναι αυξημένη κατά 31% σε σχέση με πέρσι– όπως προκύπτει από τα στοιχεία του FAO- της ζάχαρης κατά 39%, των φυτικών ελαίων 67%.

Ο Σεπτέμβριος μπαίνει με αυξήσεις και στα ράφια των super markets και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι εταιρίες έχουν αποστείλει ενημερωτικά e-mail και πάμε για αυξήσεις ως 15% σε λάδια, μπισκότα, καταψυγμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την επιβάρυνση που προκύπτει από την τιμή του πετρελαίου (64% πάνω η τιμή του Brent) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα μεταφορικά, καθώς και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο (85% πάνω η διεθνής τιμή) με ό,τι συνεπάγεται για την παραγωγή, για να έχει μια εικόνα της κατάστασης.

Οι αυξήσεις – που πιθανά να φτάσουν μέχρι και 50% – στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και, όπως εκτιμάται, αυτοί που κατά κύριο θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή» των αυξήσεων, θα είναι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη, η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου έχει ενεργοποιήσει μειωμένα 30% τιμολόγια για οικιακή χρήση και 50% για αγροτική, αλλά μένει να διαπιστωθεί αν αυτό είναι αρκετό για να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις, ενώ αναμένονται κινήσεις κι από τους ιδιώτες παρόχους που κατέχουν περίπου το 35% της αγοράς.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μέτρα ανακούφισης ευάλωτων ομάδων από τις ανατιμήσεις

«Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από την αρχή την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια του θέρους είχαμε διαδοχικές συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος για να καταλάβουμε καλά τη χρονική της διάρκεια και την επίπτωση στην οικονομία μας. Θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, από τις εισαγόμενες αυτές αυξήσεις. Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που έχει ήδη ξεκινήσει το 2021 δυστυχώς έχει παρεπόμενο και πληθωριστικές πιέσεις», αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε επίσης: Μετά τα πλαστά πιστοποιητικά τώρα και σκάνδαλο με ψευδή θετικά rapid test (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading