Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Μεταξύ 15.000-20.000 κενές θέσεις λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Άδεια αναμένεται να μείνουν φέτος τα θρανεία σε πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Οι μαθητές σε όλη τη χώρα περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας αύριο, την Παρασκευή 16/7, αλλά και την ανακοίνωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής ανά τμήμα από την Δευτέρα 19/7.

Μετά από την επεξεργασία των στοιχείων των επιδόσεων στις Πανελλαδικές, το όριο εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είναι 8,89 στο 1ο επιστημονικό πεδίο, 9,40 στο 2ο επιστημονικό πεδίο, 9,61 στο 3ο επιστημονικό πεδίο, και 8,82 στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσεως Εισαγωγής θα παρατηρηθεί τεχνητή άνοδος σε εκατοντάδες σχολές γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες θέσεις, οι οποίες καλύπτονταν από φοιτητές στα προηγούμενα χρόνια, θα μείνουν φέτος κενές, αφήνοντας μια πληθώρα, κυρίως περιφερειακών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με χιλιάδες κενές θέσεις.

Αυτός ο αριθμός δεν θα πρέπει να εκπλήσσει άλλωστε καθώς η Ελλάδα αποτελεί την 4η χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ποσοστά εγγραφών σε ΑΕΙ, και ως εκ τούτου οι θέσεις στα πανεπιστήμια κυμαίνονται αναλόγως, με εξαίρεση να αποτελούν οι χαμηλότερες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές και περσινές πανελλήνιες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στρέφει το ενδιαφέρον του προς τα Δημόσια ΙΕΚ, τα οποία προσφέρουν σύντομη επαγγελματική κατάρτιση και καταξίωση στους νέους, ενώ παράλληλα έχουν παρατηρήσει άνοδο εισακτέων τα τελευταία χρόνια, αποτελόντας μια εναλλακτική στην όλο και πιο ανταγωνιστική είσοδο στα ΑΕΙ.

Δείτε επίσης: Συγκινεί το μήνυμά του 18χρονου που έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό – Αρίστευσε στις Πανελλήνιες (video)

Loading