Τούντας: Να αυξήσουμε τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα απαλλαγούμε από την πανδημία σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα

Στην πολύ εύκολη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα και όχι μόνο αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” 91,6 και 105,8.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας ή όχι σε εξωτερικούς χώρους είπε πως «πρέπει να υπάρχει ισχυρή προτροπή για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός» και εν συνεχεία μίλησε για τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως η ανεμοβλογιά. Σε 10 δευτερόλεπτα ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έρθει κανείς χωρίς μάσκα σε επαφή με μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλήσει».

Ο καθηγητής έκανε λόγο και για την ανοσολογική απάντηση των εμβολιασμένων στον κορονοϊό λέγοντας:

«Περισσότερο ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία του καθένα μας γιατί ο οργανισμός του κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά και έχει διαφορετική ανοσία απέναντι σε αυτές τις απειλές, γι’ αυτό βλέπουμε διακυμάνσεις και μιλάμε για μέσους όρους».

Στη συνέχεια ανέλυσε και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στόχος της ανοσίας, αναφέροντας πως θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και σε άλλους κάδους, όπως στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, και ότι πρέπει να μπει στο παιχνίδι και ο εμβολιασμός παιδιών κάτω των 15 ετών. Για τους ανεμβολίοαστους είπε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι περιορισμοί.

«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, πιθανόν η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει μέτρα ενόψει του φθινοπώρου. Έπρεπε η εστίαση και ο τουρισμός να μπουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς έπρεπε να έχουν μπει και οι εκπαιδευτικοί. Είναι μέτρα που θα μπορούσαν να μας είχαν φέρει σε πολύ καλύτερη θέση».

«Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και στην πρόσβασή τους σε αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες».

Για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών είπε:

«Περιμένουμε κάποιες μελέτες για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στις μικρότερες ηλικίες παιδιών και πάμε προς τα εκεί, προς τον εμβολιασμό τους. Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε το πανδημικό κύμα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα χρειαστεί να πάμε και σε τέτοιου είδους πολιτικές».

Στο τέλος, αναφέρθηκε στο πότε περίπου θα μπορούμε να πούμε πως έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό λέγοντας:

«Αν δεν καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία σε όλο τον πλανήτη δεν θα έχουμε ποτέ το κεφάλι μας ήσυχο. Γιατί όσο υπάρχει οπουδήποτε στην γη μπορεί να μεταλλάσσεται και οποιαδήποτε μετάλλαξη μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική, μολυσματική και πιο επικίνδυνη. Αυτός ο στόχος της συλλογικής ανοσίας του πλανήτη δεν μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος του 2022. Στη χώρα μας, όμως, μπορούμε να πετύχουμε την συλλογική ανοσία και να έχουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά όχι πανδημία».

Δείτε επίσης: Άλμα επί κοντώ: Στον τελικό Στεφανίδη και Κυριακοπούλου

Loading