Το λιμάνι του Κατάκολου εκσυγχρονίζεται

Στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Κατάκολου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το λιμάνι της περιοχής εκσυγχρονίζεται και μπαίνει σε μια νέα εποχή.

«Το λιμάνι του Κατάκολου εκσυγχρονίζεται, μπαίνει σε νέα εποχή και όταν περάσει η πανδημία, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι με ένα σύγχρονο λιμάνι.

Το λιμάνι Κατάκολου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια τουρισμού στη χώρα, αφού προ πανδημίας είχαμε κάθε χρόνο πάνω από 250 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, που μετέφεραν χιλιάδες επιβάτες.

Είναι ουσιαστικά η πύλη εισόδου του “ κορμού” του τουριστικού ρεύματος προς την Αρχαία Ολυμπία, αλλά φαίνεται ότι οι ξένοι επισκέπτες έρχονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και για άλλους λόγους, όπως για τον αγροτουρισμό, τις φυσικές ομορφιές, την ωραία θάλασσα κ.α.

Τις περισσότερες φορές το λιμάνι του Κατάκολου είναι το πρώτο λιμάνι στην Ελλάδα που επισκέπτονται οι κρουαζιέρες και τις λιγότερες, είναι το τελευταίο στην επιστροφή.

Άρα λοιπόν το λιμάνι μας, ως πρώτο λιμάνι επισκεπτών στη χώρα, μέσω κρουαζιέρας, έχει σημαντική αξία. Είναι εκ των πραγμάτων εθνικής σημασίας, άσχετα αν δεν έχει την υποστήριξη που θα έπρεπε ως τέτοιο».

Μιλώντας αναλυτικότερα για τα έργα, ο δήμαρχος Πύργου λέει ότι «αφορούν αναπλάσεις, αίθουσα υποδοχής που δεν υπάρχει, και παράλληλα θα υπάρχουν όλες οι υποδομές ασφάλειας, ενώ θα υλοποιηθούν και άλλες μικρές εργολαβίες ».

Επίσης, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος λέει ότι «έχουμε διασφαλίσει τις μελέτες και τα χρήματα για τις καθαρά λιμενικές υπηρεσίες» και ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι «θα κάνουμε μια αισθητική αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης των καταστημάτων με ενιαία σκίαστρα και άλλες δράσεις.

Υπάρχει έτοιμο ένα master plan, όπου έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη και την παρουσίαση αυτής της προοπτικής στη διεθνή αγορά, ώστε να προσκαλέσουμε και να προκαλέσουμε το ιδιωτικό ενδιαφέρον». Όμως, όπως συμπληρώνει, «αυτά είναι πιο μακροπρόθεσμα σχέδια, άλλα έχουμε ετοιμότητα υψηλού βαθμού».

Άλλωστε, τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Κατάκολου δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας από το 2010 έως και το 2019 στο λιμάνι του Κατάκολου κατεγράφησαν 2.891 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, τα οποία μετέφεραν περισσότερους από έξι εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2020 κατεγράφησαν, λόγω των υγειονομικών μέτρων, μόλις 10 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν περίπου 7.500 επιβάτες.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στην διαχείριση πιθανού κρούσματος Covid-19, ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε κατά την διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και φορέων ναυτιλίας ότι «έχουμε αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία, εκ των πραγμάτων, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με τον ΕΟΔΥ, όσο και με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

«Αυτό», όπως σημείωσε, «μας δημιουργεί μια ευκολία στο να κινηθούμε γρήγορα σε όποιο περιστατικό προκύψει», ενώ αναφερόμενος στο ιατρείο που υπάρχει στο Κατάκολο, είπε ότι «είναι κατάλληλα εξοπλισμένο».

Δείτε επίσης: Μιχαηλίδου: «Στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας»

Loading