Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί με σπρέι σε Ιερό Ναό (pics)

Συνθήματα με σπρέι σε τοίχους Ιερού Ναού στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανήκει στα μνημεία της Unesco, έγραψαν άγνωστοι.

Πρόκειται για τον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται επί της διασταύρωσης των οδών Ολυμπιάδος και Προφήτη Ηλία.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην σελίδα του Facebook «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» διακρίνουμε γραμμένο το σύνθημα «Φίλα το χέρι του παπά γεύσου το θάνατο μετά», ενώ δίπλα έχει σχηματιστεί και το σύμβολο της αναρχίας. Δεν έχει διαπιστωθεί, μέχρι στιγμής, πότε έγινε ο βανδαλισμός.

Μοναδικός αρχιτεκτονικός τύπος στη Θεσσαλονίκη

Να σημειωθεί ότι ο Ναός είναι μοναδικός στη πόλη της Θεσσαλονίκης για τον αρχιτεκτονικό του τύπο: τρίκογχος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με λιτή και περίστωο που απολήγει στα ανατολικά σε παρεκκλήσια, ήταν αφιερωμένος στο Χριστό και ταυτίζεται με το καθολικό της μονής Ακαπνίου. Από τον εικονογραφικό διάκοσμο σώζεται μόνον στη λιτή η παράσταση της Βρεφοκτονίας, αντιπροσωπευτική για την τελευταία φάση της παλαιολόγειας τέχνης. Η κατασκευή του ανάγεται στο δεύτερο μισό του 14ου αι. μ.Χ.

Δείτε εδώ τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ακόμα 3 νεκροί στην Ελλάδα – 96 συνολικά

Loading