Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας στη Χαριλάου, για άρση αποχαρακτηρισμού οικοπέδου για νηπιαγωγεία (pics+vid)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, πλησίον της “Αλυσίδας”, φορείς και τοπικοί σύλλογοι, με ένα συγκεκριμένο αίτημα.

Να αρθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που αποχαρακτηρίζει το οικόπεδο στην οδό Δανιόλου με Σταύρου και αρχικά προοριζόταν για χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείων.

Πολίτες της περιοχής συγκεντρώθηκαν, ανάρτησαν σχετικά πανό διαμαρτυρίας και ακολούθησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, υπό τη διακριτική εποπτεία της Αστυνομίας, κατευθυνόμενοι από την οδό Αλεξάνδρου Σταύρου, μέσω Παπαναστασίου και τελικό προορισμό το πάρκο της Ν. Ελβετίας.

Όλοι συμφωνούσαν οτι το ζήτημα τίθεται συνοικιακά και είναι υπεράνω παρατάξεων, με στόχο την ουσιαστική αξιοποίηση του οικοπέδου, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, για να γίνει “πνεύμονας” εκπαίδευσης, παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, μια ανάσα για την περιοχή Χαριλάου- Τούμπας, για μικρές και μεγαλύτερες ηλικίες και όχι ένας ακόμα χώρος ανέγερσης συγκροτήματος πολυκατοικιών.

Το πάγιο αίτημα, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 όπως επεσήμαναν κάτοικοι της περιοχής, όταν τονίζουν πως είχε χαρακτηριστεί το οικόπεδο προς ανέγερση νηπιαγωγείων, είναι η αξιοποίησή του για σχολικές μονάδες και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στην άρση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου, συνδυαστικά με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Την ανακοίνωση που εκδόθηκε υπογράφουν οι: *Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

*Σύλλογος Γυναικών 5ης Δημοτικής Κοινότητας μέλος της ΟΓΕ

*Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου

*Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης

*Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων

*Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Όσοι διεκδικούν την άρση της απόφασης αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου, ετοιμάζονται για συλλογή υπογραφών με στόχο να αποδοθούν στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ προχωρούν σε πλατιά ενημέρωση και κάλεσμα στήριξης στους εργατικούς-λαϊκούς-μαζικούς φορείς της περιοχής και της πόλης.

Η ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ “KIBO”

“Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στοιβάζεται σε kibo σε αυλές σχολείων, ενώ σε συνθήκες πανδημίας τα σχολεία είτε παραμένουν κλειστά, είτε συγχρωτίζονται οι μαθητές σε 25άρια τμήματα” είναι η επωδός όσων προσπαθούν να ανατρέψουν την απόφαση, για να συνεχίσουν: “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μεγάλα, χρόνια προβλήματα σε σχολική στέγη. Έχει ελάχιστους, ελεύθερους, ανοιχτούς χώρους, ελάχιστο πράσινο. Η συνοικία Χαριλάου είναι από τις πιο υποβαθμισμένες σε αυτά τα ζητήματα. Διαχρονικά οι κυβερνητικές πολιτικές υποχρηματοδοτούν την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Διαχρονικά στην πόλη μας οι δημοτικοί άρχοντες αποδεικνύονται οι καλύτεροι πρεσβευτές και εφαρμογείς αυτών των πολιτικών”.

“ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ”

Για να καταλήξουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φορείς: “Σε αυτό το σκηνικό, η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να αποχαρακτηριστεί από χώρος ανέγερσης σχολικού κτιρίου το δεσμευμένο γι’ αυτό το λόγο οικόπεδο, πίσω από την “Αλυσίδα”, που προοριζόταν για τη στέγαση του 17ου και 19ου Νηπιαγωγείου. Γιατί δεν έχει κανένα σκοπό ούτε να διασφαλίσει ούτε να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση και αποπεράτωση του έργου. Οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες στενάζουν από τις συνέπειες της κρίσης και το πολυδιαφημισμένο “Ταμείο Ανάπτυξης” το ετοιμάζουν για να δώσει ώθηση στα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο λαός θα κληθεί να το πληρώσει”.

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων στο Δ΄ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας (Τούμπας), Νίκος Αβραμίδης, ο Κώστας Κουκούλας ως συντονιστής των φορέων, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, η πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών 5ης Δημοτικής Κοινότητας και μέλος της ΟΓΕ, Αθηνά Παπούλια, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Ξενόπουλος, από την “Πόλη ανάποδα, δύναμη ανατροπής” και ο Θανάσης Αγαπητός, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Διαμερίσματος (σωματεία Χαριλάου-Τούμπας).

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το politic.gr

O Νίκος Αβραμίδης
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Ο Θανάσης Κοκονάς

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση φορέων στο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία (pic & vid)

Loading