Θεοχάρης: «Προτεραιότητα η υγειονομική ασφάλεια των τουριστών»

Στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η υγειονομική ασφάλεια των τουριστών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Αναλυτικά όσα είπε: 

Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας για το καλοκαίρι όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών;

«Το σημαντικό για μας πέρυσι δεν ήταν ο αριθμός των επισκεπτών και δεν είναι και φέτος. Το σημαντικό είναι η ποιότητα του εμπορικού σήματος της Ελλάδας, να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε όλοι να καταλάβουν πως παίρνουμε στα σοβαρά την υγειονομική ασφάλεια, πως νοιαζόμαστε για την ευημερία των ανθρώπων και πως δεν ανοίγουμε τα σύνορά μας χωρίς πρωτόκολλα.

Πέρυσι ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με το 2019, φέτος θα πάει καλύτερα, όμως ξέρουμε προφανώς πως το 2021 δεν θα είναι παρά ένα στάδιο στα χρόνια που θα είναι απαραίτητα για να ξαναφτάσουμε στο επίπεδο του 2019.

Εγκαθιδρύσαμε ένα σύστημα (αφίξεων στα σύνορα) πολύ ψηφιοποιημένο για να αποφύγουμε κάθε πρόβλημα. Πέρυσι ήμασταν η πρώτη χώρα που έθεσε σε εφαρμογή ψηφιακά έντυπα εντοπισμού ταξιδιωτών, φέτος καταφέραμε να λειάνουμε και να αριστοποιήσουμε αυτό το σύστημα, πιστεύουμε πως η διαδικασία θα έχει ακόμη καλύτερη ροή.»

Επικεντρώσατε στους εμβολιασμούς στα νησιά, όμως σε μερικά χρειάσθηκε να επιβληθούν περιορισμοί έπειτα από εξάρσεις κρουσμάτων. Μπορείτε να καθησυχάσετε τους τουρίστες που προέβλεπαν να μεταβούν εκεί φέτος το καλοκαίρι και τι θα είχαν να φοβηθούν από τους τοπικούς περιορισμούς;

«Σε περισσότερα από το ένα τρίτο των νησιών, δηλαδή σε 40, ολόκληρος ο πληθυσμός έχει ήδη εμβολιασθεί. Στα άλλα νησιά, τα πιο μεγάλα, όλοι θα έχουν εμβολιασθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ως τότε, τους προστατεύουμε: πριν αναχωρήσει κάποιος από την ηπειρωτική χώρα για τα νησιά, πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος είτε να έχει κάνει τεστ.

Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά την υγειονομική ασφάλεια. Και δεν θα διστάσουμε να λάβομε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τους φίλους μας του εξωτερικού και ασφαλώς τους συμπατριώτες μας. Όμως κάνουμε επίσης τα πάντα για να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σ’ αυτά τα μέτρα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Κρήτη, η οποία δέχθηκε ένα εκατομμύριο τουρίστες, είχε ποσοστό θετικότητας στα δύο τρίτα του εθνικού μέσου όρου. Λαμβανομένων όλων υπόψη, πιστεύουμε πως ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος

Επιδιώκετε να πείσετε τους Βρετανούς να σας βγάλουν από τον κατάλογο των επικίνδυνων χωρών. Επίσης αποφασίσατε να δεχθείτε τους εμβολιασμένους με το ρωσικό Sputnik, ενώ το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί για τον δικό σας πληθυσμό…

«Συζητούμε ενεργά [με το Ηνωμένο Βασίλειο] για να εξηγήσουμε το σύστημά μας, την κατάσταση στις διάφορες περιφέρειες. Δεν λέω πως θα πάρουν την απόφαση [να αφαιρέσουν την Ελλάδα από τον κατάλογο αυτό], κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, όμως είμαστε έτοιμοι να τους παράσχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Οι αριθμοί μας είναι διαφανείς.

[Αναφορικά με το Sputnik], άλλο είναι να έχεις το πράσινο φως για ένα εμβόλιο που προορίζεται για τους συμπατριώτες σου και άλλο να αξιολογείς τον κίνδυνο που δημιουργούν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιασθεί με το Sputnik, για το οποίο πολλοί γιατροί στην Ελλάδα πιστεύουν πως είναι πολύ αποτελεσματικό.

Η προσέγγιση που υιοθετούμε είναι βασισμένη στη διαχείριση των κινδύνων: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συνιστά να θεωρούμε τους τουρίστες πρόσωπα χαμηλού κινδύνου.

Όμως ακόμη κι αν είναι κάποιος εμβολιασμένος, μπορεί να κάνει τεστ κατά την άφιξη. Το σύστημά μας στόχευσης στα σύνορα είναι πολύ εξελιγμένο. Αν δούμε περισσότερα θετικά τεστ μεταξύ των ανθρώπων που είναι εμβολιασμένοι με το Sputnik, θα ενισχύσουμε τα τεστ κατά την άφιξη. Το ίδιο αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer.»

Δείτε επίσης: Θεοχάρης: «Ισχυροποιείται το όνομα της Ελλάδας»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading