Σύνταγμα: Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία για το πλήγμα στον κλάδο της εστίασης

Διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων στις 00:00, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και ιδιοκτήτες ανάλογων καταστημάτων.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανήρτησαν αρκετά πανό, ενώ φρόντισαν να φορούν μάσκες και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Όπως τόνισαν, από το συγκεκριμένο κλάδο εξαρτώνται τα εισοδήματα περίπου 1.000.000 ανθρώπων. Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα ενός εκ των διοργανωτών: «Αν ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, η εστίαση είναι η ραχοκοκαλιά της».

Η διαμαρτυρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι με κόρνες και το σήμα της νίκης εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους. Μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν και τα «πηγαδάκια», καθώς συγκεντρώνονταν περαστικοί και θαμώνες των μπαρ.

Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του συντονιστικό του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης: «Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00».

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τα αιτήματα

Μάλιστα, στην παραπάνω ανακοίνωση φιλοξενείται και μία λίστα αιτημάτων, που προτείνεται να έχουν ισχύ ως το Μάιο του 2021. Τα αιτήματα είναι τα εξής:

1) Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου, με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00.

2) Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

3) Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας.

4) Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάη του 2021.

5) Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις.

6) Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

7) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια.

8) Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

9) Σε περίπτωση ανάγκης επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων (τοπικά lock down) παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών και εργαζομένων.

10) Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.

11) Προστασία 1ης κατοικίας.

12) Θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη τη ελληνική επικράτεια.

Δείτε επίσης: Ο Ice «μύρισε» ταχυδρομικές επιστολές και βρήκε ποσότητες κάνναβης

Loading