Συνιστά προσοχή στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, λόγω εξόρυξης στοιχείων από δημόσια προφίλ

Ύστερα από τη διαρροή αρχείων 533 εκατομμυρίων ατόμων από το Facebook, από τα οποία περισσότερα από 600.000 προέρχονται από την Ελλάδα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέδωσε ανακοίνωση προτροπής προς όσους «διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά».

Πιο ειδικά, η Αρχή τονίζει ότι «ένα σύνολο δεδομένων (dataset), τα οποία δείχνουν να προέρχονται από το Facebook, εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα hacking το Σαββατοκύριακο και περιλαμβάνει αρχεία 533 εκατομμυρίων ατόμων, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι χρήστες από την ΕΕ, τη στιγμή που πάνω από 600.000 προέρχεται από την Ελλάδα (βλ. https://www.hackread.com/facebook-data-users-106-countries-leaked-online/)».

Ακολούθως, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τονίζει:

«Με βάση αρχική διερεύνηση, τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν εξορυχθεί αρκετό καιρό πριν, από δημόσια προφίλ στο Facebook.
Προγενέστερα σύνολα δεδομένων δημοσιοποιήθηκαν το 2018 και το 2019 και αφορούσαν μεγάλης κλίμακας εξόρυξη δεδομένων από την ιστοσελίδα του Facebook, η οποία, κατά τους ισχυρισμούς του Facebook, συνέβη μεταξύ Ιουνίου 2017 και Απριλίου 2018 όταν το Facebook διόρθωσε ευπάθεια στη λειτουργικότητα αναζήτησης τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η εξόρυξη πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στις 25/5/2018, και για τον λόγο αυτόν το Facebook δεν γνωστοποίησε το περιστατικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων βάσει του άρθρου 33 ΓΚΠΔ.

Το νέο σύνολο δεδομένων φαίνεται να περιλαμβάνει το αρχικό σύνολο δεδομένων για το 2018 (προ ΓΚΠΔ) σε συνδυασμό με πρόσθετα αρχεία, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μεταγενέστερη περίοδο.

Σημειώνεται, ότι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας, που αποτελεί την επικεφαλής εποπτική αρχή, έχει εκκινήσει διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες συνεργασίας των αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή συνιστά, σε όσους διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά».

Δείτε επίσης: Έρευνα: Mε ψηφιακά διαβατήρια υγείας “9 στους 10” Ισπανούς για τα ταξίδια

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading