Στ. Σπανουδάκης: “Έφαγα φάπες από το ΠΑΣΟΚ”

“Φοράω πολλές ταμπέλες, την ταμπέλα του φασίστα, του θρήσκου κ.λπ. Δεν με νοιάζουν όμως αυτοί που τις κολλάνε. Είναι άνθρωποι ανάξιοι απαντήσεως”, δήλωσε ο Σταμάτης Σπανουδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Ο διάσημος συνθέτης μίλησε μεταξύ άλλων για την σχέση του με τα κόμματα, για το μέλλον της Ελλάδας, για τον ρόλο της θρησκείας, καθώς και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

“Έφαγα φάπες από το παντοδύναμο τότε ΠΑΣΟΚ”

“Ακόμα κι όταν ήμουν φίλος του πρωθυπουργού Καραμανλή, δεν πήρα καμία θέση και κανένα υπουργείο. Συνέχισα τη ζωή μου κανονικά, δεν ενεπλάκην στο να βοηθήσω τον Καραμανλή, ούτε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν με νοιάζουν τα κόμματα. Μόνο έδωσα, δεν πήρα, και έφαγα όλες τις φάπες από το παντοδύναμο τότε ΠΑΣΟΚ. Δεν ήμουν ποτέ σε καμία γιορτή και σε καμία επιτροπή. Δεν μπαίνω ποτέ σε κάτι που δεν ελέγχω εγώ. Και το μόνο που ελέγχω εγώ ευτυχώς ή δυστυχώς είναι η μουσική. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Έχω έναν τίτλο βασιλικό. Το να είσαι συνθέτης και να παράγεις είναι βασιλικός τίτλος. Είμαι ηλίθιος εγώ να γίνω πρώην υπουργός; Αν ήθελα θα έγραφα δύο δίσκους για τον Τσε Γκεβάρα, θα έγραφα ύμνους για τον Μίκη Θεοδωράκη και θα ήμουν ο πρώτος συνθέτης της Ελλάδας”.

“Θα υποστηρίξω και τον αριστερό και τον φασίστα”

Ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο άνθρωπος. “Είμαι ανθρωποκεντρικός. Δηλαδή έναν αριστερό τον οποίο κυνηγάνε οι δεξιοί, τον υποστηρίζω. Έναν φασίστα που είναι στη φυλακή από τους Κινέζους θα τον υποστηρίξω. Τον άνθρωπο υποστηρίζω, την ανθρωπιά, την ευγένεια, την παλικαριά. Καμία σχέση με κόμματα. Παρόλο που είμαι ζεματισμένος από την μη δεξιά. Και δεν ξέρω αν υπάρχει και αριστερά πια. Κάποτε που ήταν αγωνιστές και θυσιάζονταν γι’ αυτό που πιστεύανε τους σεβόμουν”.

Ο κ. Σπανουδάκης μίλησε και για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή. “Με συνέδεσαν με την Νέα Δημοκρατία επειδή πριν από 20 χρόνια υποστήριξα έναν άνθρωπο, τον Κώστα Καραμανλή. Και το έκανα γιατί τον πίστεψα και τον αγάπησα. Ήμουν πολύ ευτυχής τότε που είχαμε αυτόν για πρωθυπουργό και τον Χριστόδουλο για αρχηγό της εκκλησίας. Και έκανα τότε αυτούς που ήταν με το ΠΑΣΟΚ, την μισή Ελλάδα δηλαδή, να με μισήσουν. Ως καλλιτέχνης έκανα πολύ κακό στον εαυτό μου”.

“Οι άνθρωποι που ελέγχουν τον πολιτισμό είναι ηλίθιοι”

Όπως υποστήριξε, στην χώρα μας “γίνεται ένας αγώνας των κομπλεξικών και ατάλαντων να κατεβάσουν ό,τι δεν μπορούν να φτάσουν”. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σεβασμός. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η χώρα και αυτά τα κυκλώματα έδιωξαν από την Ελλάδα τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, που είναι για μένα ένας μουσικός σύμβολο. Δεν του επέτρεψαν, όπως και σε μένα, να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να παιχτεί η μουσική του. Και έχει πάρει όσκαρ. Γιατί πάντα οι άνθρωποι που ελέγχουν τον πολιτισμό, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι ηλίθιοι”.

Ο κ. Σπανουδάκης μίλησε και για τη θρησκεία, τονίζοντας πως δεν διαδραματίζει τον ρόλο που θα έπρεπε.”Η εκκλησία είναι κατωτέρα των περιστάσεων, όσον αφορά τη διοίκηση. Υπάρχουν βέβαια ιερείς και μοναχοί που είναι ήρωες, είναι άγιοι. Ως χώρα παράγουμε αγίους. Αυτοί που πήραν όμως τη θέση του Χριστόδουλου δεν είναι αυτοί που θα ήθελα”.

“Μη βυθίσουμε την Ελλάδα στην ανυπαρξία”

Τέλος, αναφερόμενος στην νέα κυβέρνηση, ανέφερε πως έχει “καλές προθέσεις” αλλά δεν εστιάζει εκεί που πρέπει. “Η κυβέρνηση προσπαθεί για τα οικονομικά. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση είναι κακιά, δεν τη συγκρίνω με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, για όνομα του θεού. Προσπαθούν να κάνουν κάτι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει εμένα ως άνθρωπο και ως μουσικό, το πολεμάνε άθελά τους. Μας καταστρέφουν από την Τουρκία, μας καταστρέφουν από την Ευρώπη, μη μας καταστρέψετε κι εσείς. Δηλαδή μια ιστορία έχουμε. Όλοι μιλάνε για τον πολιτισμό μας, αλλά σήμερα δεν παράγουμε πολιτισμό. Κανείς δεν ασχολείται με τις ρίζες του. Τουλάχιστον ας κρατήσουμε τον παλιό πολιτισμό. Μη βυθίσουμε την Ελλάδα στην ανυπαρξία”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σταμάτη Σπανουδάκη εδώ:

Loading