Σκρέκας: «Μέτρα στήριξης και άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές»

Σε ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων προχώρησε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, αναλύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, «αποφασίστηκε διαγραφή οφειλών προς τη ΔΕΗ για όσους η οικία έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών με 3,7 εκατ. ευρώ που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων».

Όσον αφορά τους βασικούς άξονες της αρωγής ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε:

   – Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο

   – Ενδυνάμωση της προστασίας και της μέγιστης δυνατής αντοχής και ανθεκτικότητας των Δασών απέναντι στις αναπόφευκτες και ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη

   – Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχέσης με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους.

Όπως τόνισε: «Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής μας θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες και λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής».

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό ΠΕΝ, το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων περιλαμβάνει τα εξής:

   – Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.

   – Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.

   – Διάταξη που θα περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

   – Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.

   – Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.

   – Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.

   – Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.

   – Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών – με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο – για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Δείτε επίσης: ΔΕΗ: Διαγραφή οφειλών όσων τα σπίτια κάηκαν στις πυρκαγιές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading