Σιίτες Μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στον Πειραιά

Σοκ προκαλούν οι εικόνες του εορτασμού της «Ασούρα», με το έθιμο του αυτομαστιγώματος των Σιιτών Μουσουλμάνων, στο κέντρο του Πειραιά.

Δεκάδες μαυροφορεμένοι άνδρες αυτομαστιγώνονται δημοσίως με φραγγέλια στην «καρδιά» του Πειραιά, ενώ χθές, πάνω από 100 Αφγανοί έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Οι Σιίτες μουσουλμάνοι γιόρτασαν και φέτος την Ασούρα με το έθιμο του αυτομαστιγώματος.

«Η Ασούρα, είναι η επέτειος θανάτου του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα τον 7ο αιώνα, στο σημερινό Ιράκ» αναφέρει ο πρόεδρος Σιιτών για το αιματηρό έθιμο.

Το αυτομαστίγωμα δεν είναι μουσουλμανικό φαινόμενο και μάλιστα το ίδιο έθιμο και ακόμα πιο βίαιο το τηρούν και πολλοί Χριστιανικοί λαοί, από το Μεξικό και τις Φιλιππίνες μέχρι τη γειτονική Ιταλία.


Η Ασούρα γιορτάζεται στην Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Κερμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ Α’.

Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους κατά τόπους χώρους λατρείας, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται (την παραμονή η προσευχή διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα). Τη 10η μέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία – μία τις παλάμες τους ρυθμικά.

Σκληρές εικόνες:

INTIMENEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη συνέχεια, αρκετοί από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες. Τα χτυπήματα είναι στην αρχή απαλά και στη συνέχεια όλο και δυναμώνουν. Συχνά, οι μεγαλύτεροι παρεμβαίνουν και σταματούν όποιον υπερβάλλει σε ένταση στα χτυπήματα. Τον ηρεμούν και τον πείθουν να σταματήσει.

Οι γυναίκες δεν παρίστανται στη συγκεκριμένη σκηνή. Όπως και καθόλη τη διάρκεια της Ασούρα, συμμετέχουν στην τελετή, παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μία αίθουσα ειδικά για αυτές, στο εσωτερικό του χώρου λατρείας.

INTIMENEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δείτε επίσης: Πυρόπληκτοι: Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις – 3,74 εκατ. ευρώ σε 528 δικαιούχους

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading