Σέρρες: Ανοίγουν οι εκκλησίες την Κυριακή

Την επιστροφή των πιστών στις Εκκλησίες και του χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων από τις 17 του μήνα, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Σε όλες τις εκκλησίες λειτουργίες με πιστούς από τις 17 Μαΐου

Τους όρους τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας που δημοσιεύτηκε χθες.

Η απόφαση θα έχει ισχύ από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου και σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30.

Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στην ΚΥΑ έχουν ενσωματωθεί συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Το θέμα απασχόλησε και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνήλθε υπό τον αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο.

«Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή, είπε ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα.

Επίσης, όπως τόνισε, το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.

Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.

Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός.

Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου και φυσικά τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ τέλος δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Πηγή: e-vima.gr

Δείτε ακόμη:
ΔΙΣ: Αυτά τα μέτρα θα ισχύουν στις εκκλησίες

Loading