Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν την Τετάρτη (15/7) γιατροί και νοσηλευτές

Τετράωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη (15/7) εξήγγειλαν οι γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 08:00 έως τις 12:00.

Μάλιστα στις 08:30 έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Τι ζητούν γιατροί και νοσηλευτές

«Οι ανάγκες στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με τον κορονοϊό», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι υπάρχουν 16.000 εργάζονται στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000».

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, «το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων».

Επίσης, οι επικουρικοί υγειονομικοί που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας «δεν πληρώνονται το μισθό τους και τα εξαιρέσιμα».

«Αιτία πολέμου» η επιστροφή των εργολάβων

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) στα Νοσοκομεία», οι οποίοι «στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος, προσφέροντας κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «σκόπιμα η κυβέρνηση δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα στα νοσοκομεία σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης και ήδη προκηρύσσονται διαγωνισμοί στα νοσοκομεία για επιστροφή των εργολάβων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, η επιστροφή των εργολάβων είναι «αιτία πολέμου».

Δείτε ακόμη:
ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών σε συνταξιούχους

Loading