Πυρκαγιές: Ταξιδεύουν για Ελλάδα 219 Γερμανοί πυροσβέστες

219 Γερμανοί πυροσβέστες, ταξιδεύουν αυτή την ώρα για Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών – “Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα“, δηλώσε εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης.

Η Γερμανία προσφέρει χέρι βοηθείας στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πύρινων μετώπων σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία κ.α.

Οι πυροσβέστες καταφτάνουν στη χώρα μας, μαζί με 19 πυροσβεστικά οχήματα και δύο της Γερμανικής Πολιτικής Προστασίας THW. Τους συνοδεύει επίσης, προσωπικό συντονισμού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Η αποστολή αποτελείται από πυροσβέστες που προέρχονται από τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Έσσης, μετά από αίτημα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και η ανταπόκριση ήταν άμεση, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της DW.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ομάδα που προέρχεται από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, και τις πόλεις Βόννη, Κενιγκσβίντερ και Λεβερκούζεν, συμμετέχει για πρώτη φορά σε σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς σε χώρα της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη «ειδική» ομάδα πυρόσβεσης συστάθηκε πριν μερικά χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνδρομής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Το προσωπικό της, άνδρες και γυναίκες, έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης Κάρτσεν Σνάιντερ, αναφέρει πως οι γερμανικές δυνάμεις που έρχονται για να επιχειρήσουν στην Ελλάδα: «Έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Αφενός με τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα και γύρω από τα δάση, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά με νερό, αφετέρου, να ανοίγουν διαδρόμους και να εμποδίζουν τις αναζωπυρώσεις, να πηδά μια φλόγα από τη μια μεριά σε άλλη. Θα προσανατολιστούμε στις εντολές που θα πάρουμε από τις ελληνικές επιχειρησιακές μονάδες. Εμείς επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών και τις στηρίζουμε επί τόπου σε ό,τι έχουν ανάγκη».

Αλλά και τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά αυτής της αποστολής είναι ιδιαίτερα, ο μακρύς και κουραστικός δρόμος του κονβόι προς την Ελλάδα πριν αναλάβουν δράση πυροσβέστες. «Απόψε το βράδυ θα διανυκτερεύουμε έξω από το Ίνσμπρουγκ και αύριο το μεσημέρι θα πάρουμε το φέριμποτ από την Αγκόνα για την Πάτρα. Τρίτη μεσημέρι θα βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος. Μετά θα στήσουμε το κάμπινγκ μας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Φέρνουμε σκηνές, το δικό μας φαγητό, πόσιμο νερό, στρώματα, χημικές τουαλέτες, ντους για να μπορέσουμε στο διάστημα που θα μείνουμε να είμαστε σχετικά αυτάρκεις και να δρούμε χωρίς να χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια» λέει ο Σνάιντερ, μιλώντας στην DW και στην Ειρήνη Αναστασοπούλου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του που η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων σε αυτήν την άνιση μάχη με τη φωτιά, αλλά και την ανησυχία του. «Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που βοηθάμε και στέλνουμε στους πυροσβέστες τη σκέψη μας, τελειώνοντας την αποστολή τους να επιστρέψουν όλοι υγιείς πίσω. Πόση διάρκεια θα έχει η αποστολή και σε ποιο πύρινο μέτωπο θα προσφέρουν τη βοήθειά τους οι Γερμανοί πυροσβέστες, παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Αναμένονται οδηγίες εντός της ημέρας από τις ελληνικές αρχές. Αύριο πετά στη Αθήνα ομάδα προγραμματισμού για τις λεπτομέρειες» δήλωσε στην DW.

Δείτε επίσης: Φωτιά στην Εύβοια: Αγώνας δρόμου της Περιφέρειας για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων

Loading