Παπανδρέου: «Λαμπρό παράδειγμα προοδευτικής πολιτικής, η πολιτική Μπάιντεν»

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο ίδιο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης που παρουσίασε είναι πολύ καλά σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει ξανά ώθηση στην Αμερική. Η ατζέντα του Τζο Μπάιντεν είναι καλά δομημένη και συνοδεύεται από σοβαρά νομοθετήματα για την στηρίξουν» ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ένα παράδειγμα από την πολιτική που ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι ένα «λαμπρό παράδειγμα προοδευτικής πολιτικής».

Η Ευρώπη παίρνει και αυτή σειρά σημαντικών μέτρων, αλλά η προσέγγιση του Μπάιντεν είναι εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα για την πανδημία, τη δημόσια υγεία, την φτώχεια, τις υποδομές, τη φορολογία, σημείωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Σε ερώτημα για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαραίτητη, ότι το θέμα έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής και ότι θα κάνει τεράστια διαφορά στην κοινωνία και την οικονομία.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλά άπληστες, θέλουν τα ήδη μεγάλα τους κέρδη να τα αυξήσουν ακόμη περισσότερο. Η άρση της πατέντας θα κάνει τεράστια διαφορά πιστεύω και πραγματικά απορώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έριξαν τις τιμές τους μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν», συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένα «θετικό σοκ στον χώρο των φαρμάκων. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, και συμφωνώ ότι πρέπει να αρθεί η πατέντα των εμβολίων», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Τα χρήματα που θα μας δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τα χρήματα που χάθηκαν από το lockdown αλλά ούτε και να αντισταθμίσουν το κόστος από τις τόσες απώλειες ζωών. Όμως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. Στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, υπάρχουν «έξυπνοι τρόποι» να λύσουμε θέματα ανισοτήτων. Θα πρέπει να εναρμονίσουμε τη φορολογία-κι ας αντιδρούν κάποιες χώρες- και να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση.

«Το θέμα των ανισοτήτων δεν είναι καινούργιο, το είχαμε και στην προ covid-19 περίοδο», τόνισε ο κ. Stiglitz. «Ο ιός ωστόσο αύξησε τις ανισότητες και τώρα με μέτρα πρέπει να καταπολεμήσουμε κάποιες από αυτές.

Το φορολογικό πρόγραμμα του Μπάιντεν είναι σημαντικό διότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα προσφέρει κεφάλαια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας στράφηκε στο κράτος για την διαχείριση της πανδημίας και αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα για τη χώρα μας, ώστε το κράτος να εκσυγχρονιστεί για το καλό των πολιτών».

Δείτε επίσης: 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Μιχαηλίδου: «Η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία προτεραιότητα της πολιτείας»

Loading