Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Όχι δεύτερη δόση με άλλο σκεύασμα – Δε θα επιφέρει ίσως ανοσία

«Πράγματι, το εμβόλιο AstraZeneka παρουσιάζει μια πολύ σπάνια παρενέργεια αλλά ο κίνδυνος του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος» δήλωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τον προβληματισμό που προκαλεί η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου, επισημαίνει οτι θα ήταν προτιμότερο να ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολιασμού με το ίδιο σκεύασμα.

Έπειτα ο ίδιος τόνισε οτι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη δεύτερη δόση.

«Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου. Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα» τόνισε και επεσήμανε ότι «Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζεται να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να αντιλαμβανόμαστε το γιατί»

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Επίσης ο καθηγητής πρότεινε για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: “Εφικτός ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς”

Loading