Οι προδότες του σουλτάνου

Του Χαράλαμπου Πιτσίλκα*

«Με δύο σκάφη, το ένα ξύλινο, και έχοντας υψώσει την Ελληνική σημαία έφτασαν στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης, μεσημεριανές ώρες Σαββάτου 29/8/20, 26 συνολικά Τούρκοι υπήκοοι.

Οι επιβαίνοντες είναι άντρες και γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών ενώ έχουν και μικρά παιδιά και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν πολιτικό άσυλο ως διωκόμενοι από το καθεστώς Erdogan.

Μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊο».

Η συγκεκριμένη είδηση αναρτημένη στην ιστοσελίδα chiosnews την 31η Αυγούστου ενδεχομένως δεν έτυχε της δημοσιότητας που θα έπρεπε κι έτσι διέφυγε της προσοχής των περισσοτέρων. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης – τόσο διεθνώς όσο και ευρωπαϊκά – του πόσο απειλητικός είναι ο γείτονάς μας, ίσως παραβλέπουμε εξίσου σημαντικές παραμέτρους ενός εξαιρετικά περίπλοκου πολιτικού puzzle.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, η πανηγυρική ανακοίνωση εύρεσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η υποδοχή αντιπροσωπείας της Χαμάς στην τουρκική πρωτεύουσα, ο αυταρχισμός και η καταπίεση στο εσωτερικό σκιαγραφούν αφενός την κρίση μεγαλομανίας του Erdogan κι αφετέρου το μεγαλεπήβολο πολιτικό του όραμα για μια Τουρκία σε ρόλο παγκόσμιας δύναμης.

Η εκλεκτική δικτατορία του Erdogan χτίζεται διττά: i) στο εξωτερικό χάρη στην απροθυμία των περισσοτέρων κρίσιμων παικτών του διεθνούς συστήματος να παρέμβουν αποφασιστικά. Λαμβάνοντας δε υπόψη την ταχύτητα με την οποία έσπευσαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αν όχι για υποκρισία, καθώς στην περίπτωση της Τουρκίας υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις έως τώρα για επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. ii) Στο εσωτερικό της χώρας «χάρη» στο στραγγαλισμό παντί τρόπω οποιασδήποτε φωνής δεν ηχεί και τόσο εύηχα στα αυτιά του προέδρου.

Αποτέλεσμα αυτού του στραγγαλισμού; Με βάση επίσημα στοιχεία σχεδόν 5000 γείτονες (μεταξύ των οποίων αρκετοί με επαγγέλματα μέσου και υψηλού κοινωνικού προφίλ βλέπε δικαστές, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, γιατροί) το 2018 ζήτησαν άσυλο άκουσον-άκουσον στον προαιώνιο εχθρό. Αυτό θα πει προδοσία πρόεδρε! Την ώρα που δίνεται ακριβοπληρωμένη παράσταση προκειμένου να πειστεί το εσωτερικό ακροατήριο της γείτονος ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη άπιστη Δύση πολεμούν λυσσαλέα ενάντια στην εγκαθίδρυση μιας νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας, υπάρχουν θρασύτατοι θεατές – και μάλιστα ουκ ολίγοι – που επιλέγουν να σηκωθούν από το κάθισμά τους στα μισά του έργου.

* Ο Χαράλαμπος Πιτσίλκας είναι υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Loading